Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Кримінал

Пристрій підслухання буде переданий на міжнародну експертизу, - заява "Експресу"

До такого кроку журналістів підштовхнула поведінка правоохоронців під час понад шестигодинних слідчих дій, які відбувалися у квартирі журналіста газети. Повідомив сайт expres.ua.

"Журналісти газети "Експрес" після спеціальної наради ухвалили рішення припинити співпрацю з міліцією щодо розслідування кричущого факту негласного проникнення невідомих осіб у квартиру журналіста "Експресу" та встановлення там пристроїв негласного зняття інформації.

До такого кроку журналістів підштовхнула поведінка правоохоронців під час понад шестигодинних слідчих дій, які вчора до півночі відбувалися у квартирі журналіста.

"Ми бачимо, що офіційні органи лише імітують розслідування. Окрім того, у нас немає впевненості у тому , що йдучи назустріч міліції, ми, у кінцевому випадку, не допоможемо їй лише повернути підслуховуючий пристрій тим, хто його незаконно встановлював.

Для нас на цей момент усе зрозуміло: у приватне і професійне життя нашого журналіста відбулося незаконне втручання. Мотиви теж очевидні -- це спроба встановити контроль над журналістом-розслідувачем, автором ряду резонасних статей, які стосуються зловживань найвищих посадових осіб країни, міліцейських чиновників і т.д. Це не можна трактувати по-іншому як тиск на журналіста, на газету.

З огляду на це, жодної довіри до правоохоронних органів у нас немає. У нас для цього є ще й переконливі додаткові підстави для недовіри -- лише нещодавно ми отримали офіційне повідомлення про те, що повторна експертиза вікон редакції, прострілених бойовими кулями, ще досі не завершена, хоча триває вже понад рік. Декілька років триває імітація розслідування інших фактів тиску на газету. Також ми маємо додаткові беззаперечні документальні докази незаконного втручання спецслужб та правоохоронних органів у професійну діяльність газети "Експрес". Ми маємо намір вже незабаром оприлюднити їх на спеціальній прес-конференції.

Втім, щоб істина в історії з прослуховуванням базувалась не лише на висновках вітчизняних експертів, ми ухвалили рішення передати пристрій, виявлений у квартирі нашого журналіста, незалежним експертам у Європі для проведення неупередженої міжнародної експертизи. Ми також залучаємо за кошт редакції колишніх професійних правооронців, яким довіряємо, для проведення окремого розслідування факту негласного проникнення у кваритиру нашого журналіста.

Редакція газети "Експрес" також висловлює подяку усім журналістам за підтримку у цій непростій ситуації" .

Неофіційно у редакції повідомили, що знайдений в речах домашнього ужитку у квартирі журналіста пристрій для негласного зняття інформації переданий закордон дипломатичними каналами.

Дещо раніше ми повідомили, що слідчі дії у квартирі журналіста-розслідувача Тараса Зозулінського, які розпочалися учора о 17.20 завершились близько півночі. Слідчо-оперативна група разом із спеціалістами НДЕКЦ шукали у квартирі журналіста “Експресу” пристрої для прослуховування. Керував процесом особисто слідчий Галицького РВ міліції В.Медвідь.

Те, як проводився огляд приміщення і як шукали “жучків” у квартирі журналіста “Експресу” швидше скидалося на формальні дії, які потрібно зробити аби відзвітувати перед керівництвом.

Спеціалістів НДЕКЦ не забезпечили жодним необхідним обладнанням для швидкого виявлення радіоелектронних пристроїв, огляд проводився за допомогою ліхтарика, викруток та ножа. І здійснювався виключно руками.

На це звернув увагу присутній при слідчих діях адвокат адвокатської контори “Мицик і партнери” Петро Кравчук: “Після такого огляду квартири міліцією, я не можу стверджувати, що у приміщенні не має пристроїв для негласного зняття інформації, – каже П.Кравчук. – Я на власні очі бачив увесь процес. Огляд міліцією проводився візуально, без спеціалізованого обладнання. Тому говорити, що у квартирі журналіста не має пристроїв для негласного зняття інформації не можемо”.

Сам Тарас Зозулінський не розуміє, чому слідчі дії так розтяглися у часі.

«Складалося враження, що слідчі навмисне зволікають, щоб розсіяти увагу присутніх. Адже завдання, яке перед ними стояло, за допомогою спецтехніки можна виявити за лічені хвилини. А все, що відбувалося, було більше схоже на виставу. Не виключаю, що пристрої не шукали, а вилучали, бо встежити за усіма учасниками оперативної групи було неможливо».

Під час слідчих дій між слідчим Медведем та журналістом відбувся дуже цікавий діалог (записаний на диктофон). Слідчий попросив журналіста вийти з квартири на сходову клітку. І почав погрожувати колективу… усієї газети “Експрес”.

“Значить дивись, – каже слідчий Галицького РВ міліції В.Медвідь. – Нам треба пристрій. І ви повинні його завтра вранці привезти мені у райвідділ. Я вам Тарасе, пояснюю це так, по дружньому. Ви там самі переконайте редакторів.

Якщо ви добровільно не привезете мені вранці пристрій – буде наступне. Міліції буде брати постанову слідчого судді уже не на вилучення пристрою чи огляд редакції. Ми візьмемо санкцію на обшук. А тоді перевернемо з ніг на голову усю редакцію газети “Експрес”. Розумієте Тарас? Це ж буде паралізовано роботу усіх журналістів, ми там усе перекинемо! Вам це треба? Ні? Тоді привозьте пристрій мені до райвідділу”, – по дружньому вмовляв слідчий Галицького РВ ЛМУ ГУМВСУ у Львівській області В. Медвідь.

Що цікаво, що ще вчора у розмові з керівником відділу розслідувань газети «Експрес» Світланою Мартинець слідчий Медвідь узгодив, що представник редакції передасть знайдений у квартирі журналіста пристрій для негласного зняття інформації після отримання слідчим відповідної санкції суду щодо вилучення цього важливого речового доказу. Слідчий пообіцяв, що отримає відповідну постанову слідчого судді у вівторок або середу. Утім, судячи з поведінки слідчого у понеділок увечері, хтось поставив перед ним завдання здійснити вилучення речового доказу якнайшвидше і без жодних документів.

У ці хвилини журналісти газети «Експрес» зібралися на спеціальну нараду, щоб ухвалити своє рішення щодо дій у ситуації, що склалася. Вони обіцяють оприлюднити відповідну спеціальну заяву найближчим часом. Як відомо, у приватній квартирі журналіста відділу розслідувань газети “Експрес” Тараса Зозулінського виявлено пристрій для негласного зняття інформації. Він був зашитий у домашній одяг, і знайдений абсолютно випадково".

expres.ua

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ