Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Прийняття змін до ЗУ „Про місцеві державні адміністрації» зробить губернаторів аполітичними і зніме конфлікт між Президентом і КМУ — експерт

У разі прийняття проекту Закону «Про місцеве самоврядування», внесеного у парламент Президентом України, губернатори стануть аполітичними. Про це, коментуючи проект закону, «Гал-info» зазначив голова Центру політично-правових досліджень Ігор Коліушко.
«Проект закону є абсолютно правильним, адже зараз щодо голів ОДА виникає багато конфліктів, адже фактично голови мали подвійний статус: як політичні особи, і водночас в інших законопроектах зазначалося, що вони є державними службовцями. А тепер вони стають тільки державними службовцями на основі конкурсного відбору із числа попередньо включених у реєстр осіб, і їх не змінюватимуть із зміною Президента України чи Кабінету Міністрів», – зазначив експерт.
Він також висловив впевненість у тому, що такий проект закону буде прийнято. «Це – найлегший спосіб розв’язання конфлікту між Президентом України та Кабінетом Міністрів України, який виникає у зв’язку із статусом голів ОДА. Найлегше власне прийняти цей законопроект, який вирішує конфлікт», – каже він.
«Механізм реалізації цього законопроекту буде зазначено у законі у «Прикінцевих положеннях». Цілком можливо, що він може почати діяти і впроваджуватися із моменту його прийняття», – каже Коліушко.
Нагадаємо, 10 січня Президент України Віктор Ющенко вніс у парламент проект Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про місцеві державні адміністрації».
Зокрема, у проекті закону Ющенко пропонує, щоб голови місцевих державних адміністрацій призначалися на посаду Президентом України за поданням Кабінету Міністрів України строком на п'ять років.
На посаду голови місцевої державної адміністрації призначається особа, яка перебуває в кадровому резерві голів місцевих державних адміністрацій, або в порядку переведення особа, яка на момент призначення працює головою іншої місцевої державної адміністрації.
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ