Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Пшонка: Ізраїль загальмував екстрадицію Мельниченка

Ізраїльська сторони призупинила дії з екстрадиції в Україну екс-працівника Управління Держохорони Миколи Мельниченка. Про це заявив генпрокурор України Віктор Пшонка, відповідаючи на запитання про те, чи реальна екстрадиція Мельниченка.

"На жаль, на практиці буває така взаємодія з країнами, що не завжди екстрадиція виконується", - зазначив він, повідомляє УП.

За словами Пшонки, Ізраїль за всі роки незалежності видав Україні "тільки одного громадянина".

"Служба безпеки підготувала всі матеріали щодо екстрадиції Мельниченка, узгодила з Генеральною прокуратурою, але Ізраїль ставив слідству все нові й нові питання щодо збору документів, необхідних для екстрадиції", - сказав генпрокурор.

"А потім враз усе призупинилося, і екстрадиція не відбулася", - заявив Пшонка.

Як відомо, Микола Мельниченко є одним зі свідків у справі про вбивство журналіста Георгія Гонгадзе в 2000 році, а його аудіозаписи, нібито зроблені в кабінеті екс-президента Леоніда Кучми, вважалися одним із ключових доказів у справі.

Мельниченко стверджував, що Кучма причетний до зникнення й убивства Гонгадзе, бо негативно висловлювався на його адресу.

Проти екс-майора УДО була порушена кримінальна справа за розголошення державної таємниці, перевищення службових повноважень і використання підроблених документів.

23 вересня 2011 року слідчий СБУ виніс постанову про оголошення Мельниченка в розшук, з 14 жовтня він значиться у міжнародному розшуку.

18 жовтня 2011 року Шевченківський районний суд Києва виніс постанову про арешт Мельниченка у зв'язку з ухилянням від слідства.

Мельниченко на даний час перебуває в Ізраїлі.

Кримінальна справа у відношенні Кучми була порушена 21 березня 2011 року. Він обвинувачувався в перевищенні влади й службових повноважень, які призвели згодом до вбивства журналіста Георгія Гонгадзе (ч.3 ст.166 Кримінального кодексу в редакції 1960 р.).

13 грудня 2011 року Печерський райсуд Києва визнав незаконним порушення кримінальної справи у відношенні Кучми й скасував відповідну постанову Генпрокуратури. Суд вирішив, що записи Мельниченка не можуть бути доказом провини екс-президента.

20 січня 2012 року Апеляційний суд Києва підтвердив законність рішення Печерського райсуду Києва про скасування постанови про порушення кримінальної справи у відношенні Кучми за підозрою в причетності до вбивства Гонгадзе.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ