Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Пшонка: Тимошенко можуть судити ще за чотирма справами

Окрім справи щодо корпорації Єдині енергетичні системи України, екс-прем’єр-міністр Юлію Тимошенко можуть судити ще за чотирма кримінальними справами. Про це в інтерв'ю журналу «Фокус» заявив генпрокурор Віктор Пшонка.

За його словами, вже доведено слідством, що більше $2 млн. було перераховано з фінансових рахунків фірм, підконтрольних Тимошенко і Лазаренку на рахунки виконавців вбивства бізнесмена Руслана Щербаня.

«Якщо будуть зібрані докази, що викривають Тимошенко в причетності до замовних вбивств, вона буде притягнута до кримінальної відповідальності. Скільки часу знадобиться для зібрання доказів - залежить від слідства», - уточнив він.

Крім того, ім'я Тимошенко фігурує в справі про борг корпорації ЄЕСУ в $405, 5 млн. перед Міністерством оборони РФ.

«Гроші отримали, але зобов'язання не виконали. З урахуванням того, що тодішній прем'єр Павло Лазаренко дав державні гарантії, цей борг ліг на Україну. Це справа в слідстві СБУ, вона зараз розслідується», - додав прокурор.

Разом з тим закінчені справи по грошах кіотського протоколу і закупівлі санітарних автомобілів. Як стверджує Віктор Пшонка, вони з «зібраними доказами і явно обвинувальним висновком». Зараз матеріали передані адвокатам на ознайомлення.

Раніше повідомлялося, що розслідування щодо Юлії Тимошенко у справі про розкрадання бюджетних коштів і ухиленні від сплати податків в корпорації «Єдині енергетичні системи України» завершено.

За даними СБУ, Тимошенко звинувачується в організації ухилення від сплати податків на загальну суму понад 4,7 млн. гривень (близько 587 тис. доларів), розкраданні і замаху на розкрадання бюджетних коштів шляхом незаконного відшкодування понад 25 млн. гривень (3,1 млн . доларів) податку на додану вартість.

Також у цій справі вона звинувачується в службовій підробці та в ухиленні від сплати 681 тис. гривень (85 тис. доларів) прибуткового податку. Способом розкрадання бюджетних коштів було впровадження корпорацією «Єдині енергетичні системи України» фінансової схеми приховування валютної виручки з використанням підконтрольних офшорних компаній.

У даній кримінальній справі органи прокуратури заявили цивільний позов для відшкодування завданих державі збитків.

При цьому СБУ продовжує розслідування проти Тимошенко в інших справах: про організацію ухилення від сплати понад 10 млн. гривень (1,25 млн. доларів) податків та замаху на розтрату чужого майна - коштів державного бюджету в сумі 405,5 млн. доларів.

У грудні всі епізоди, пов'язані з діяльністю Тимошенко на чолі «Єдиних енергетичних систем України», були об'єднані в одне провадження.

Тимошенко була засуджена в жовтні минулого року на сім років позбавлення волі за перевищення повноважень при підписанні газової угоди між «Нафтогазом Україні» і Газпромом в 2009 році. В кінця грудня 2011 року екс-прем'єр була етапований в колонію в Харкові.

Тиждень

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ