Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

ПЦУ: на окупованих територіях Донбасу систематично порушуються права віруючих

Протягом останніх п’яти років ситуація з дотриманням права на свободу совісті та віросповідання в окремих районах Донецької та Луганської областей України (у так званих «ДНР» та «ЛНР») постійно погіршується, - прес-служба Православної церкви в Україні.
Митрополита Київський і всієї України Епіфаній.

Зокрема на окупованих територіях Донбасу систематично порушуються права віруючих, релігійних громад та священнослужителів Помісної Української Православної Церкви. Це виявляється у систематичних гоніннях, знущанні, арештах, захопленні храмів, тощо.

Однак, якщо дотепер йшлося про істотне обмеження і порушення прав, то тепер, з 1 березня 2019 р., виникає загроза повної заборони діяльності громад і священнослужителів нашої Церкви, повної конфіскації майна громад та депортації священиків з підконтрольної так званій «ДНР» території.

Підставою для цього є незаконна вимога до громад «зареєструватися за законами республіки». Така вимога не може бути виконана, адже структура, яка видала такий «закон», ніким не визнається державою.

У зв’язку з цим вже з 2 березня 36 храмів та приміщень, а також єпархіальний Будинок милосердя, які належать громадам нашої Церкви у окремих тимчасово окупованих районах Донецької області, можуть бути «конфісковані на користь республіки», священики – депортовані.

Враховуючи цю загрозу звертаємося до Організації об’єднаних націй, Організації з безпеки та співробітництва у Європі (ОБСЄ), до країн-гарантів «Мінського процесу», до Європейського Союзу та загалом до усіх демократичних країн, міжнародних та міжконфесійних інституцій із закликом вплинути на тих, від кого залежить прийняття остаточних рішень у порушеному питанні та вжити заходи з метою не допущення катастрофічного розвитку подій.

Просимо також всіх молитися про громади і духовенство нашої Церкви на окупованих територіях Донбасу та за всіх, хто страждає від поневолення.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ