Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

«Публічний аудит» закликав парламентарів спрямувати до КС України подання щодо незаконності створення НКРЕКП

Керівник ГО «Публічний аудит» Максим Гольдарб звернувся до народних депутатів України з проханням скерувати в Конституційний Суд України подання про визнання незаконними Указів Президента щодо створення та діяльності НКРЕКП. Про це повідомляє прес-служба громадської організації.

«Ми звернулися до всіх без винятку 450 народних обранців із обґрунтуванням, чому створення НКРЕКП є незаконним. Пояснили й безлад із затвердження тарифів. Навіть пішли далі, вирішили не забирати депутатського часу і самі підготували конституційне подання, яке їм залишається тільки підписати. Мета проста – якщо створення органу буде визнано неконституційним, це апріорі призведе до незаконності всіх його рішень, в тому числі про затвердження грабіжницьких тарифів і ціни на газ для людей», – розповідає Максим Гольдарб.

Він пояснює, що з набуттям чинності змін до статті 106 Конституції України (від 21.02.2014 року) глава держави позбавляється можливості формувати центральні органів виконавчої влади та регламентувати їхню діяльність. «Тобто, ми апелюємо до того, що, ухвалюючи Укази про створення НКРЕКП, Президент діяв поза межами своєї компетенції, і нардепи не можуть на це не реагувати. Крім того, зараз у нас склалася безпрецедентна ситуація, коли двома профільними законами передбачено існування двох окремих національних комісій: національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики та національної комісії, що здійснює державне регулювання в сфері комунальних послуг. При цьому жодним Законом не передбачена можливість створення та діяльності єдиної комісії, яка здійснює державне регулювання і у сфері енергетики, і у сфері комунальних послуг», – вказує керівник «Публічного аудиту».

«Вважаємо, що 45 підписів, необхідних для скерування відповідного подання, зібрати буде не складно. «Публічний аудит» вже отримав цілу низку листів від нардепів, які поділяють нашу позицію в питанні тарифів, ось і перевіримо – на словах чи на ділі. До того ж, народні обранці, які були членами робочої групи з перевірки обґрунтованості тарифів, самі оголосили безапеляційний вердикт, що тарифи завищені як мінімум удвічі. Звіт цієї групи підписали представники Радикальної партії, Самопомочі, Батьківщини. Те, що тарифи несправедливі, підтверджують і в Опозиційному блоці. Наразі його результати в Уряді, як і в Адміністрації Президента, ігнорують. Вихід один – Конституційний Суд має визнати створення та діяльність нинішньої НКРЕКП незаконними», – резюмує Максим Гольдарб.

Нагадаємо, за зверненням «Публічного аудиту» Верховний Суд України відкрив провадження щодо визнання незаконними указів Президента України, якими він утворив Нацкомісію, що здійснює регулювання у справі тарифів та комунальних послуг.

 
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ