Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Путін назвав Захід, а не Білорусь, першопричиною міграційної кризи на кордоні

Росія не має жодного відношення до міграційної кризи на кордоні Білорусі та Європи. За словами Путіна, на Росію "всі намагаються з будь-якого приводу і взагалі без жодного приводу якусь покласти відповідальність".

Про це інформує УНН з посиланням на агенство ТАСС.

На думку Путіна, Захід сам створив причини виникнення міграційної кризи.

"Вони мають і політичний, і військовий, і економічний характер", - зазначив він.

Мігранти намагаються потрапити до Європи через Мінськ, оскільки для громадян країн, про які йдеться, діє безвізовий режим в'їзду до Білорусії, заявив Путін.

"Коли на кордоні між Білорусією та Польщею польські прикордонники та представники збройних сил б'ють цих потенційних мігрантів, стріляють поверх їхніх голів з бойової зброї, сирени включають уночі та світло в місця їхнього розташування, де діти та жінки останніх місяців вагітності перебувають, ну якось це не дуже в'яжеться з ідеями гуманізму, які нібито є основою всієї політики наших західних сусідів", — заявив Путін.

Президент Білорусі Олександр Лукашенко в четвер пригрозив вжити заходів у відповідь проти будь-яких нових санкцій Європейського союзу проти Мінська через протистояння мігрантів на кордоні Білорусі та ЄС, припускаючи, що він може зупинити транзит газу та інших товарів через Білорусь.

Його попередження ненадовго підняло спотові ціни на газ у Європі, яка отримує близько третини постачань палива з Росії, зокрема трубопроводом Ямал-Європа, який проходить через Білорусь до Польщі та Німеччини.

Білоруська ділянка газопроводу Ямал-Європа належить російській державній газовій монополії "Газпром".

"Я нещодавно двічі розмовляв із (Лукашенком), і він жодного разу не згадав мені про це, навіть не натякнув, - сказав Путін в інтерв'ю державному телебаченню, зробивши свої перші публічні коментарі про білоруську загрозу. - Звичайно, теоретично Лукашенко, як президент транзитної країни може наказати скоротити наші постачання (газу) до Європи. Але це означатиме порушення нашого контракту на транзит газу, і я сподіваюся, що цього не станеться", - додав Путін.

Росія є найближчим союзником Білорусі протягом багатьох років, допомагаючи у всьому - від готівки до дешевих енергоносіїв та військової допомоги.

Аналітики кажуть, що коментарі Лукашенка про газ, ймовірно, вже пошатнули терпіння Путіна щодо постачанням російського газу в Європу.

Європейські ціни на газ – і, отже, рахунки за електроенергію – зростають цього року, оскільки відновлення після пандемії викликало сплеск попиту, змушуючи споживачів від Європи до Азії боротися за постачання.

Деякі європейські політики звинуватили Москву в тому, що вона не зробила більше, ніж просто надіслала контрактні обсяги газу, щоб "заспокоїти" ціни.

Європейська комісія заявила у п'ятницю, що, якщо Лукашенко виконає свої погрози, це завдасть ще більших збитків постачальникам газу.

У суботньому інтерв'ю Путін сказав, що, якщо Білорусь справді припинить постачання, це "завдасть великих збитків" європейському енергетичному сектору "і не допоможе у розвитку наших відносин з Білоруссю, як транзитною країною".

Додамо, що Росія, яка цього тижня почала збільшувати постачання для поповнення своїх європейських сховищ напередодні зимового опалювального сезону, заявила, що може постачати більше газу, як тільки її новозбудований газопровід Nord Stream 2 отримає "зелене світло" від Німеччини.

"Північний потік-2" - ще один російський трубопровід, призначений для обходу країн-транзитерів, зокрема України, яка має історію протистояння цін на газ із Москвою.

Кремль називає трубопровід "чисто комерційним проектом" і заперечує, що за ним стоїть політика.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ