Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Путін пішов ва-банк

Володимир Путін пішов ва-банк.

Путін кинув виклик Вестмінстерському палацу

На британському острові Ґернсі у згорілому автомобілі знайшли тіло латвійця Мікуса Альпса, який разом із українськими добровольцями воював проти вторгнення РФ в Україну. Ґернсі – невеликий острів у протоці Ла-Манш, місце зазвичай тихе і мирне. Проте, як повідомили друзі Альпса, в останні місяці йому все частіше погрожували. За інформацією української преси, Мікус Альпс постачав автомобілі українським військовим, які воюють із кремлівськими терористами.

На фото обгорілого автомобіля з місця події видно, що вогонь був надзвичайно інтенсивним, а обсяг шкоди і залишки каркасу авто свідчать про «причетність до пожежі навчених убивць, а не звичайних головорізів». Однак більш важливим є те, що останки Мікуса Альпса виявили на сидінні водія. Це демонструє особливий фетиш кремлівських терористів, який представляє смерть як видовище. Замість того, щоби просто ліквідувати об'єкт, рускі при цьому ще й схильні подавати своєрідні попередження. Вбивці хотіли вказати на особливий зв'язок між діяльністю Альпса в Україні і його смертю. Спецслужби Кремля наполегливо намагаються залякати й змусити підкоритись тих, хто в Україні протистоїть інтересам Путіна.

Нещодавно британська влада оголосила, що застосує жорсткі заходи стосовно підривних операцій путінських спецслужб у Сполученому Королівстві. Отже, вбивство Мікуса Альпса на малолюдному острові Ґернсі є демонстративним викликом Британській короні від Кремля: «Вам нас не зупинити». Якщо це насправді так, тоді це є попередженням і для решти країн західного світу, зокрема і для Вашингтона. А оскільки тепер США надають Україні летальну зброю, американці повинні усвідомлювати, що Москва, якщо її жорстко не стримати, піде на будь-які загострення, – пише «The Washington Examiner».

Москва – головна загроза сучасній цивілізації

Військова експансія Путіна перетворила РФ у головну загрозу для Європи, отож Північноатлантичний альянс повинен встати на її захист. Про це заявив Джозеф Данфорд, керівник Об'єднаного комітету начальників штабів ВС США, під час свого візиту в Брюссель. Генерал Данфорд зазначив: «Коли ми обговорюємо діяльність РФ, то згадуємо військові дії руских за останні кілька років, а потім дивимося на інвестиції, які за останні 10 років вони зробили. Нема жодної складової у збройних силах РФ, яка в тій чи іншій мірі не була б модернізована за останнє десятиліття».

Джозеф Данфорд також зазначив, що руска атака на ту чи іншу країну ЄС може не тільки мати форму військового наступу на територію країни, а й теж представляти «комбінацію нестандартних та інформаційних операцій, економічного примусу і політичного тиску». Генерал наголосив: «Я б сказав, що ніхто із нас не відчуває себе комфортно в тому становищі, в якому ми зараз знаходимось. Якщо ви, європейці, не бачите цієї очевидної загрози, то ви відстали від часу. Вам потрібно стрепенутись і бути напоготові», – переповіло застереження американського військового видання «Newsweek».

Кремль у цейтноті передвиборних конвульсій

Перепризначення Путіна на посаді президента для більшості його опереткових опонентів на РФ справа вже зрозуміла й завершена, однак Кремль це не заспокоює. З'явився новий супротивник, який важко піддається контролю. Його не можна переслідувати або усунути, або здолати через телевізійне протистояння, бо перевагу бере «холодильник». Цей супротивник – небажання путінського плебсу йти на вибори, а такого виборчого фатуму на Кремлі панічно бояться.

Путінські стратеги аж пнуться зі шкіри, щоб уникнути ситуації, коли виборча апатія призведе до провалу виборів, всі побачать, що Путіна насправді підтримує менше половини населення. Виборців, а передусім молодь, яка не сприймає зомбування державних телеканалів, усіма засобами заманюють прийти й проголосувати – аж до пропозиції хабара. Молодше покоління заохочують зробити селфі на виборчій дільниці та викласти його в соціальних мережах: автори кращих фото отримають грошові призи.

Ганебно провальним став захід на підтримку самовисування Путіна на посаду президента РФ, яке хотіли провести тюменські громадські активісти. Про те, що в центрі Тюмені 31 грудня 2017 року відбудеться зібрання виборців, вони завчасно сповістили всі місцеві ЗМІ та органи влади. Сповіщення подали до ЦВК і облвиборчкому ще за день до того, як прихильники Путіна провели аналогічні збори на Москві – в одному із павільйонів ВДНГ. В Тюмені для висування Путіна у кандидати обрали ідеальне місце – центральну площу біля пам'ятника Леніну, навпроти обладміністрації, навпроти мережі магазинів і в дуже зручний час – від 13:30 до 15 години. У такий період люди в центрі міста роблять останні покупки до Нового року з надією на світле майбутнє. І якщо вони пов'язують свої сподівання із Путіним, то логічно повинні були б затриматись на півхвилини, щоби поставити підпис за своє майбутнє щастя.

Окрім ініціаторів заходу – Юрія Рябцева і журналістки Лариси Некрасової – на мітинг висунення Путіна у кандидати в президенти прийшло аж сім чоловік, А збоку стояли ще сім осіб, які відмовились взяти участь у голосуванні за Путіна і вказати місце своєї праці й посаду. Це були двоє чиновників обласного рангу, один – міський чиновник, двоє поліцейських і двоє феесбешників.

Іще одна передвиборча неприємність для іміджмейкерів Кремля – великі мережі відмовились реалізовувати сувеніри зі зображенням Путіна, який уже ймовірно обрид рускому населенню, а тому й попит на ці вироби впав майже до нуля. У невеликих крамницях сувеніри з Путіним ще присутні. Однак, за словами продавців, ними цікавляться здебільшого іноземні туристи. Стосовно тих нечисленних руских, хто купує путінські сувеніри не заради розваги, то вони або сумують за сильним лідером, або за радянськими часами, або професією своїх предків – наглядати у концтаборах за в’язнями радянського режиму, – повідомив телеканал «Deutsche Welle».

Москва із відчаю заполонює Європу дешевим газом

Незважаючи на санкції, торгівля газом між РФ і ЄС у 2017 році досягла рекордних показників. Однак для того, щоб уникнути можливого політичного тиску з боку Кремля і монополіста газопроводів – «Газпрому», Брюсселю необхідно замислитись про «угамування енергетичного голоду» за допомогою нових технологій, а перш за все – завдяки скрапленому газу. Європейське співтовариство не повинно підкорятись можливому політичному тиску Москви, тому що продукт «Газпрому» – це «небезпечна отрута для європейської самодостатності».

Головними експортерами зрідженого газу є Катар, Малайзія, Індонезія і Австралія, а Раян Зіньці, міністр внутрішніх справ США, мріє про те, що незабаром Америка стане найсильнішою енергетичною наддержавою. Скраплений газ можна транспортувати танкерами по всьому світу. Таким чином, відпаде необхідність у трубопроводах, якими Москва користується для свого зовнішньополітичного тиску, – інформує «The European».

Експорт руского газу в далеке зарубіжжя за звітний період 2017 року виріс на 8,3% – до 184,2 млрд кубометрів. У порівнянні з періодом від 1 січня по 15 грудня 2016 року приріст сягнув 14,1 млрд кубометрів завдяки Україні. Обсяг транзиту газу в Європу через Україну зріс на 11,7 млрд кубометра, однак у звіті «Газпрому» про це згадано. Мабуть, керівництво «Газпрому» також страждає чимось схожим на путінський «синдром Навального» (Путін прилюдно не вимовляє прізвище Навального), який перешкоджає озвучувати в позитивному контексті словосполучення «український газовий транзит».

На тлі бундючних реляцій «Газпрому» необхідно також звернути увагу на ціну газпромівського продукту, яка й зумовлює тимчасовий попит, допоки його не замінить скраплений газ конкурентів. Станом на грудень 2017 року ціна руского газу за 1 mmbtu (28,48 кубометра) на кордоні з Німеччиною становила всього $6,56. Якщо прослідкувати ціну руского газу для європейців, то можна побачити системне падіння вартості за 1 mmbtu, яке в останні роки становило:

▪ у 2016 році – $5,5;

▪ у 2015 році – $9,50 (січень) та $6,01 (жовтень);

▪ у 2014 році – $10,04;

▪ у 2013 році – $10,93;

▪ у 2012 році – $11,57;

▪ у 2011 році – $12,11.

Москва експортує в ЄС свій газ на межі майже собівартості, щоби витіснити з європейського ринку конкурентів. Проте ціна руского скрапленого газу майже вдвічі вища від скрапленого газу США. Водночас нові технології незабаром дозволять здешевити скраплений газ нижче вартості трубопровідного. Сировинній економіці РФ настане кінець не тільки у галузі газовидобування, а й у нафтовидобуванні також. Спеціалісти стверджують, що у 2020 році (найпізніше – 2022) на РФ будуть вичерпані нафтоносні шари, де ще можна видобувати нафту руским дідівським способом. А на придбання нових сировинно-видобувних технологій США наклали санкції.

Ярослав Левків

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ