Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Cуспільство  |  Волинь

Путін програв війну за минуле, - історик

Із кожним роком стає дедалі менше носіїв віртуальної радянської реальності. На цьому наголошує історик Олександр Зінченко. Тому Путін програв війну за минуле.

"Соціологічні дослідження показують, що історичний простір потихеньку відвойовується", - вважає історик.

1918-го солдатам в армії доводилося пояснювати, що вони українці, а тепер у цьому немає потреби. У тому числі завдяки пам'яті про події, які відбувалися в період 1917–21 років.

"Коли намагалися створити українську армію, офіцери, які приїжджали українізувати ті чи інші сполуки імперської армії, часто просили: "Українці, підніміть руки". Піднімали кілька людей на весь полк. "Підніміть руку, хохли", – піднімали трохи більше. "Підніміть руку, малороси", – ще трохи більше. "А тепер підійміть ті, інші, другі, треті. Ось ви всі українці!". Тобто їм доводилося пояснювати, що вони всі українці. 2014-го українцям не потрібно було пояснювати, що вони українці. За ці 100 років ми дуже сильно змінилися", - наголосив Зінченко, повідомляє Радіо Свобода.

Українська Народна Республіка проголосила незалежність першою після Фінляндії. Потім вже країни Балтії, Польща, Чехословаччина. Однак Україна виявилася практично без союзників наприкінці 1918-го. Це призвело до поразки всіх українських зусиль зі створення своєї незалежної держави.

"На відміну від поляків, чехів і словаків, а також інших країн, які проскочили через цю хвилю 1918-го, - наголосив Зінченко, - українська незалежність зараз вистояла, у тому числі тому, що вона не вистояла тоді. Ми тоді були недостатньо солідарні один із одним, недостатньо довіряли власній владі. Пам'ять зупиняла частину людей в якихось деструктивних проявах, наприклад, після початку російської агресії 2014-го. Величезна кількість людей за ці 100 років усвідомили себе українцями", - резюмував Олександр Зінченко.

gazeta.ua

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ