Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Путін скоро розпочне політичний пресинг Януковича - політолог

Володимир Путін володіє достатньою кількістю формальних на неформальних важелів впливу на Київ, аби за півроку масованого тиску Віктор Янукович не утримався на своїй посаді. Про це розповів Gazeta.ua російський політолог Андрій Окара.


Вибори в Росії мали натяк на майбутнє україно-російських відносин?

- Самі вибори  - ні. У програмних статтях Путіна було багато слів про реформи, але немає жодного слова про Україну. Або не встигли написати, або ж Україну не розглядають повноцінним закордоном для виборця та російської бюрократії.

Що означає третій термін Путіна для відносин між державами?

- Зараз українсько-російські відносини зміняться дуже суттєво. Звісно, перемога Путіна на виборах не матиме глобальних наслідків для логіки українсько-російських відносин. Як тиснули, так і будуть тиснути, але зміниться динаміка. Політичний пресинг на Януковича посилиться по всім напрямках — Євразійський Союз, Митний Союз, справа Юлії Тимошенко. Путін зацікавлений в послабленні Януковича, для цього він використовуватиме противагу українській владі — опозицію. Юлія Тимошенко, якщо вийде на волю завдяки тиску Путіна, буде політичним боржником Путіна, і це дасть ще один козир до колоди Кремля. Теперішньому Путіну потрібна сильна противага Януковичу в Україні. Але й без того російський керманич  має чимало засобів впливати на Україну.

Які?

- У Путіна є низка формальний та неформальних важелів впливу на президента України. До формальних належать торгові війни (типу "сирної війни"), підписання угоди про ціну газу та умови транспортування блакитного палива по території України. Також буде використовуватись тиск через Північний та Південний потоки, бо це виклик для наповнюваності української труби та її рентабельності. Вплив буде втілюватись через поведінку російського бізнесу в Україні, який під політичним дахом Кремля володіє чи прагне отримати у власність українські активи. Є також суто іміджеві фактори політичного дошкуляння Віктору Федоровичу. В сегменті електорату Януковича є проросійсько налаштований електорат, який залежний від російських медіа та російської точки зору щодо Януковича. Щодо неформальних впливів - можемо лише гадати. Але сьогодні серед російського політикуму поширене уявлення та активно продукуються чутки про те, що Кремль володіє дуже серйозним компроматом на Януковича. Якщо це так, то це дозволить маніпулювати поведінкою українського президента з неформального боку. Тиск буде як політично видимий, так і особистісний.

Янукович витримає?

- Це буде дуже серйозний виклик для Віктора Федоровича. Я не знаю, як він зможе відбитись і чим.  Путін скоро розпочне політичний пресинг на Януковича. І в мене є відчуття, що Янукович на президентській посаді не витримає тиску Путіна більше півроку.

gazeta.ua

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ