Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Путін засилає в Україну "троянського коня" через пропозицію про миротворців - Bloomberg

Російський президент хоче використати миротворців ООН для заморозки розв'язаної ним війни. Ні, Володимир Путін не став раптом голубом миру. Його останню примирливу пропозицію щодо України варто розцінювати адекватно - як чергову спробу добитися свого. І ставитися до неї треба відповідно. Про це в редакційній статті пише видання Bloomberg.
Фото з Zik.

Видання нагадує, що після того, як Путін запропонував ввести миротворців ООН в Донбас, німецькій міністр закордонних справ Зігмар Габріель сказав, що він "радий" і "здивований" раптовою пропозицією Кремля. Адже російська сторона відкидала всі пропозиції щодо миротворчих місій до цього часу. Видання зауважує, що всі, хто знає Путіна, не повинні бути такими легковірними, як Габріель.

Коли український уряд і його західні союзники теж закликали ввести місію ООН в Донбас, вони слушно наполягали, щоб миротворці також стежили за українсько-російським кордоном, через який Москва перекидає зброю і війська, щоб розділити сусідню країну ще більше. Але Путін хоче, щоб міжнародні сили патрулювали лише неофіційну лінію розмежування між захопленими територіями і українською армією. Його мета, вочевидь, полягає в тому, щоб сили ООН допомогли закріпити фактичну незалежність підтримуваних Росією маріонеткових "республік".

Стратегія щодо України, яка включає також анексію Криму через так званий "референдум" в 2014 році, - це частина довгострокової мети Путіна створити цілу низку "заморожених" конфліктів біля російських кордонів. Вони повинні служити "буферною зоною" між Росією і тим, що російський президент називає "ворожим Заходом". Цій меті служать також інші самопроголошені "республіки": Придністров'я у Молодові, а також Абхазія і Південна Осетія у Грузії, які Москва відірвала в ході війни в 2008 році.

"Захід повинен бачити в останній пропозиції Путіна щодо України те, чим вона є: троянського коня, який закріпить проросійські сили на Сході України. Розмови про відправку миротворців ООН повинні починатися з розуміння, що миротворці будуть патрулювати українсько-російський кордон і боротися з перекиданням російської військової допомоги сепаратистським регіонам", - йдеться в статті.

Видання додає, що США і їхні союзники повинні серйозно розглянути заходи, які посилять позиції України на переговорах про повне відновлення її суверенітету включно з передачею летального озброєння, зокрема ракет Javelin. Також Захід повинен прямо заявити українському уряду, що без знищення корупції і покарання тих, хто скоїв воєнні злочини, об'єднати суспільство не вдасться.

Український конфлікт дійсно став менш інтенсивним і зник із заголовків міжнародних видань. Але це не покращення ситуації, це те, чого Путін насправді хоче.

Президент РФ Володимир Путін на прес-конференції за підсумками саміту БРІКС заявив про те, що допускає присутність миротворців ООН в Донбасі. Але мова може йти "лише про функції забезпечення безпеки працівників ОБСЄ". А самі миротворчі сили "повинні знаходитися на лінії розмежування, і на жодних інших територіях". У той самий день представник РФ в ООН Василь Небензя направив проект російської резолюції про миротворців у керівні органи ООН.

У відповідь на пропозицію Путіна в МЗС України заявили про те, що розгортання миротворчої місії ООН в Донбасі має бути узгоджено з Києвом, передбачати виведення всіх окупаційних військ і найманців, а також їхньої зброї з території України і забезпечувати надійний контроль українсько-російського кордону. Крім того, не може бути мови про участь у місії військовослужбовців або громадян країни-агресора, а також отримання згоди підконтрольних Кремлю угруповань ОРДЛО на проведення миротворчої операції.

DT.UA

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ