Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Пинзеник каже, що від новоствореного урядового «оркестру» не варто чекати злагодженої роботи

Голова Українського фонду підтримки реформ, колишній міністр фінансів України Віктор Пинзеник вважає, що новий уряд сформовано не за функціональним принципом, а скоріше за принципом працевлаштування окремих людей, і від цього новоствореного урядового “оркестру” не варто чекати злагодженої роботи. Про це йдеться у коментарі В.Пинзеника щодо вчорашнього призначення уряду.

За словами В.Пинзеника, логіку формування нового Кабміну важко пояснити. “Перш за все, звертає на себе увагу велика кількість „диригентів”: поряд з прем’єр-міністром цю функцію покладено ще на шістьох віце-прем’єр-міністрів”, - наголосив він.

Водночас, на думку В.Пинзеника, створити ефективно діючий, єдиний „оркестр” заважає не тільки ця обставина. “Одна й та ж функція розпорошена між різними виконавцями, що розмиває відповідальність. Хто в уряді відповідає за аграрний сектор - міністр аграрної політики чи віце-прем’єр з аграрних питань? Якщо міністр, то не потрібен віце-прем’єр, якщо віце-прем’єр, не потрібен міністр”, - переконаний екс-урядовець.

Те саме, за його словами, стосується й питання: хто куруватиме економіку - віце-прем’єр чи міністр економіки? При цьому, що й сама економіка “розбита” в уряді між вісьмома міністрами, а проблема енергетики закріплена за двома відомствами: енергетики та вугільної промисловості, над якими є ще один відповідальний за це член уряду - віце-прем’єр-міністр.

“Я не говорю в даному випадку про персональний, професійний склад „музикантів”, я говорю про принципи формування „оркестру”. За умов багатовекторного „диригування”, розпорошення функцій та їх дублювання, не варто очікувати на злагоджену роботу”, - прогнозує В.Пинзеник.

За його словами, на жаль, подібними вадами страждали й попередні уряди, “але в новому ці вади значно посилені”.

На переконання В.Пинзеника, для ефективної роботи країні потрібен функціональний уряд, у якому має бути один „диригент” - прем’єр-міністр, кожна функція закріплена за одним відповідальним – міністром, а всі робочі органи, які забезпечують виконання цієї функції, підпорядковані безпосередньо міністрові. “Наприклад, коли податкову, митницю куруватиме міністр фінансів. У такому уряді достатньо 13-14 міністрів та одного прем’єр-міністра. В нинішньому ж складі їх 29”, - підсумував В.Пинзеник.

Нагадаємо, вчора парламент затвердив новий склад уряду на чолі з Миколою Азаровим та призначив Андрія Клюєва першим віце-прем’єр-міністром, віце-прем’єр-міністрами - Бориса Колеснікова, Володимира Семиноженка, Володимира Сівковича, Віктора Слауту, Сергія Тігіпка, Віктора Тихонова, а також ще 21 міністра.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ