Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Пинзеник: Парламент визнав чинність законодавства РФ на території України

Голосуванням за поданий Урядом закон «Про ратифікацію Угоди між Кабінетом Міністрів України і Урядом Російської Федерації про взаємодію з питань попередження надзвичайних ситуацій, пожеж і ліквідації їх наслідків у населених пунктах, в яких розташовано об’єкти Чорноморського флоту Російської Федерації на території України» (№0009, від 18.12.2012) український парламент визнав, що на території України можуть діяти закони іншої країни – Росії.

Так прокоментував сьогоднішнє рішення Верховної Ради про ратифікацію зазначеної Угоди народний депутат України Віктор Пинзеник. Про це повідомила його прес-служба. 

Політик, зокрема зауважив, що стаття 5 Угоди передбачає поширення дії російського законодавства на військовослужбовців Чорноморського флоту РФ, які дислокуються на території України,включених до складу аварійно-рятувальних формувань, на час участі в діях з попередження надзвичайних ситуацій, пожеж і ліквідації їх наслідків у населених пунктах України, в яких дислокуються об'єкти ЧФ Росії.

Депутат також звернув увагу на статтю 9 Угоди, яка передбачає, що у випадку заподіяння шкоди фізичній чи юридичній особі України запрошеною стороною відшкодування цієї шкоди здійснюється стороною, що зробила запрошення (українською). Коментуючи дану норму, політик резюмував: «Один заподіює шкоду, а відшкодовувати має інший».

Третій момент, який на переконання депутата, не може не викликати закономірних питань: у переліку надзвичайних ситуацій, що підпадають під дію Угоди (Додаток №1) є пожежі, вибухи, загроза викиду або викид хімічно небезпечних речовин, авіаційні аварії (катастрофи). «Абсолютно очевидно, - зауважив політик, що Угода мала б регулювати питання розслідування причин таких ситуацій». І не тільки розслідування, а й відшкодування шкоди, заподіяної населеним пунктам України. «Але Уряд «забув» про такі важливі моменти Угоди», - сказав Віктор Пинзеник.

За його словами, фракція «УДАР Віталія Кличка» пропонувала повернути Угоду Уряду, доручити йому провести додаткові переговори з Урядом РФ, підготувати новий пакет Угоди, вилучивши з нього норму щодо чинності російського законодавства на території України та передбачити відповідальність за заподіяну шкоду в населених пунктах внаслідок як самих надзвичайних ситуацій, так і дій по їх попередженню чи ліквідації, порядку розслідування причин надзвичайних ситуацій.

«Однак, - зазначив депутат, - не в моді нинішнього парламенту читати документи чи прислуховуватися до аргументів, логіки». «Парламент прийняв безпрецедентне рішення-схвалювані чи уже схвалені ним закони в певний час, щодо певних категорій осіб, на певній території України діяти не будуть», - пояснив Віктор Пинзеник.



Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ