Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство  |  Культура

Питання мовної політики зараз як ніколи актуальне, - Галина Мацюк

Сьогодні, 8 листопада, у Львівській обласній бібліотеці для юнацтва відбулася зустріч з громадськістю Львівщини до Дня української писемності та мови на тему: «Мова - найсильніша зброя».

У дискусії взяли участь представники громадськості, науковці, літератори, представники ЗМІ та усі небайдужі до ровитку української мови та писемності.

«У японському дослідженні, що стосувалося походження української мови, йдеться про те, що наша мова є найближчою до священної мови санскриту. А отже народ має надзвичайно глибоке коріння. Попри тисячоліття намагань знищити нашу мову та країну починає утверджуватися статус української мови. Важливість цієї теми у тому, що в мові закладений генетичний код нації, і це один з тих стовпів, що тримають державність», - зазначила модератор заходу Софія Федина.

У межах зустрічі  учасники зустрічі обмінялися думками щодо мовних квот в ефірах українських телеканалів та радіостанцій, а також про перевиконання цих квот на теренах усіх областей України.

Присутні зійшлись на думці про потребу популяризації мови та культури.

«В університеті є низка нових дисциплін, що пов'язані з мовою. Питання мовної політики зараз як ніколи актуальне. Дуже важко наповнювати матеріал новим змістом, адже на подібних лекціях твориться нова історія. Світ оновляється, зокрема, у ділянці україністики. У цьому напрямі варто звернути увагу на аналіз мовного матеріалу, мову і церква, мову та національну ідентичність. Тому в цьому контексті варто працювати з істориками», - переконана доктор філологічних наук Галина Мацюк.

Метою зустрічі є обговорення з громадськістю процесу зміцнення статусу української мови, формування національної свідомості, патріотизму та відповідальності за долю України.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ