Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Економіка

Питання щодо здачі ГТС в оренду Рада розгляне 10 січня

Український парламент на наступному пленарному тижні розгляне урядовий законопроект, що забезпечує реформування нафтогазового комплексу, свідчить інформація на сайті Верховної Ради.

Як повідомляється, законопроект Про внесення змін до деяких законодавчих актів України з метою реформування нафтогазового комплексу включений до порядку денного сесії на 10 січня. Законопроект пропонує внести зміни до законів України Про трубопровідний транспорт і Про управління об'єктами державної власності, повідомляє Кореспондент.

Варто зазначити, що документ пропонує надати необхідні повноваження Кабінету міністрів України здійснювати реформування Національної акціонерної компанії Нафтогаз України.

Крім того, згідно із запропонованими змінами, "реорганізація (злиття, приєднання, поділ, перетворення) державних підприємств,дочірніх підприємств НАК Нафтогаз України, які проводять діяльність з транспортування магістральними та / або розподільними трубопроводами,зберігання в підземних газосховищах, і НАК Нафтогаз України здійснюється за рішенням Кабінету міністрів України".

Нагадаємо, що відповідно до нині чинного закону Про трубопровідний транспорт, реорганізація (злиття, приєднання, поділ, відділення,перетворення) державних підприємств трубопровідного транспорту, а також їх приватизація забороняються. Забороняється також відчуження основних фондів державних підприємств магістрального трубопровідного транспорту, передача їх з балансу на баланс, в концесію, оренду, лізинг, заставу, управління, передача до статутного фонду інших юридичних осіб основних фондів та акцій таких підприємств.

Заборона також поширюється на будь-які дії, які можуть призвести до відчуження основних фондів та акцій цих підприємств, а також основних фондів та акцій НАК Нафтогаз України, дочірніх та заснованих нею підприємств і газосховищ.

Головне науково-експертне управління Верховної Ради висловило низку зауважень до цього законопроекту. Зокрема дозвіл за рішенням Кабміну здійснювати реорганізацію компанії Нафтогаз суперечить ст. 80 закону України Про акціонерні товариства і не відповідає ст.59 Господарського кодексу.

Відповідно до закону Про акціонерні товариства, об'єднання,приєднання, поділ та перетворення акціонерного товариства здійснюється за рішенням загальних зборів, а у випадках, передбачених законом, - за рішенням суду або відповідних органів влади. Те, що держпідприємства, які проводять діяльність з транспортування магістральними та/ або розподільними трубопроводами, зберігання в підземних газосховищах, будуть реорганізовуватися лише за рішенням Кабміну не відповідає ст.59 Господарського кодексу, згідно з якою припинення діяльності суб'єкта господарювання здійснюється шляхом його реорганізації за рішенням власника ( власників) або уповноважених органів, за рішенням інших осіб - засновників суб'єкта господарювання чи їх правонаступників,а у випадках, передбачених законами, - за рішенням суду.

При цьому головне науково-експертне управління Верховної Ради зазначає, що оскільки НАК Нафтогаз входить до переліку об'єктів права державної власності, що не підлягають приватизації, передача майна компанії іншим юридичним особам, які створюються на базі його майна, фактично означає,що відповідне майно може бути приватизоване.

Нагадаємо, що 30 грудня прем'єр-міністр Росії Володимир Путін доручив голові правління російського Газпрому Олексію Міллеру продовжити переговори з Україною про створення газотранспортного консорціуму, виходячи з того, що Україна була, є і залишиться стратегічним партнером в цій частині спільної роботи.

Як повідомлялося, Міллер на зустрічі з Путіним заявив, що Україна оцінила вартість своєї газотранспортної системи у $ 20 млрд. За його словами, країна в газових переговорах пов'язує зі створенням газотранспортного консорціуму отримання від РФ знижки в ціні на газ - $ 9 млрд на рік.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ