Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Рада дозволить радіо і ТБ крутити тільки російську попсу

Парламент вирішив відмовитися від обов'язкової 50-відсоткової квоти на трансляцію музичних творів українських авторів в ефірі теле- і радіостанцій.

Відповідний законопроект Олени Бондаренко (Партія регіонів) в першому читанні підтримали 240 народних депутатів, пише "КоммерсантЪ-Україна".

На думку автора документу, музичні твори українських авторів чи виконавців належать до категорії "Європейські твори", тому щодо них не можуть бути встановлені окремі квоти.

Підтримати законопроект Бондаренко на засіданні 1 лютого Раді вдалося не одразу. Спікер Володимир Литвин запропонував прийняти його "за основу", але інформаційна система "Рада" зафіксувала всього 225 голосів за необхідних 226.

"Не спрацювали картки голосування! Колеги, прошу повернутися. Якщо є голоси, то вони є, а якщо немає, то їх немає", - заявив Литвин і поставив документ на повторне голосування, яке показало підтримку 240 депутатів.

Представники музичних медіа вважають, що скасування квот активізує розвиток вітчизняного шоу-бізнесу, проте продюсери побоюються витіснення з ефіру національного продукту.

Так, в Індустріальному телевізійному комітеті (ІТК) схвалили рішення народних депутатів. "Зі скасуванням квот у теле- і радіоефірах буде звучати тільки якісний продукт, на який є попит", - вважає виконавчий директор ІТК Катерина Котенко.

На думку представників вітчизняних музичних медіа, ухвалення такого закону активізує розвиток вітчизняного шоу-бізнесу. "Артисти змушені будуть створювати конкурентоспроможний український продукт, щоб потрапити в ефір. Український глядач хоче бачити якісний національний продукт, а це значить, що наші хіти ніколи не зникнуть з ефіру", - переконаний директор музичного каналу Enter Music Юрій Молчанов.

Фахівці визнали, що 50-відсоткове обмеження, яке існувало раніше, не завжди вдавалося виконати без збитків для чинного формату.

"У гонитві за 50-відсотковою квотою нам доводиться ставити в ефір практично всіх виконавців, а наша вітчизняна естрада, на жаль, не радує різноманітністю. Зі скасуванням квот ми будемо ротувати тільки ту українську музику, яка цікава нашим слухачам", - заявив програмний директор радіостанції "Хіт FM" Леонід Сенкевич.

Разом з тим, продюсер і телеведучий Ігор Кондратюк вважає, що після скасування квот зарубіжні та російські виконавці витіснять з ефіру український національний контент.

"Квотування - один з небагатьох прикладів державної підтримки національних виконавців. Українські музичні медіа без національного продукту - це нонсенс! І це розуміють всі, окрім представників Партії регіонів. Напевно тому, що шансону українською не буває", - зазначив Кондратюк.

"Думаю, закон пролобійований російськими авторськими агентствами, які хочуть повністю і безроздільно збирати роялті в Україні", - додав він.

На думку співачки Руслани Лижичко, державне регулювання програмного продукту радіо- і телеефірів має бути мінімальним. "Чим менше буде держава втручатися, тим швидше у нас стабілізується суспільство. Ніхто не може вказувати артистові, якою мовою йому творити. Це дуже тонкі матерії: чому автори пишуть пісні, будучи голодними, і не можуть нічого створити, спочиваючи на лаврах? Жодним законом не можна стимулювати або заборонити творчість ", - резюмувала співачка, повідомляє ТСН.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ