Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

Рада передала земельні ділянки ОСББ

Верховна Рада (ВР) України затвердила зміни до законодавства щодо об'єднань співвласників багатоквартирних будинків (ОСББ). За прийняття в цілому як закон відповідного урядового законопроекту №8474 проголосувало 235 карток народних депутатів у четвер, 15 березня.

Згідно зі змінами, відтепер «у разі утворення у багатоквартирному житловому будинку об'єднання співвласників багатоквартирного житлового будинку земельну ділянку, на якій розташований багатоквартирний житловий будинок, будівлі, що належать до нього, споруди, а також прибудинкова територія за клопотанням вищого органу управління об'єднання передаються безоплатно у власність або постійне користування цього об'єднання».

При цьому встановлено, що розміри і конфігурація земельних ділянок, а також будівлі, які належать до них, споруди та прибудинкові території, «визначаються на підставі відповідної документації із землеустрою». Розміри прибудинкової території визначаються на підставі «містобудівної документації».

Також законом встановлено, що обов'язковими внесками і платежами співвласників є «кошти на утримання і ремонт загального майна, перелік і розміри яких, а також порядок їх сплати встановлюються відповідно до статуту ОСББ рішенням загальних зборів».

Відповідно до закону «співвласники багатоквартирного будинку — власники житлових та нежитлових приміщень багатоквартирного будинку, які є співвласниками спільного майна багатоквартирного будинку».

Законом також встановлено, що «об'єднання може бути створене лише власниками житлових і нежитлових приміщень багатоквартирного будинку (багатоквартирних будинків)».

Відповідно до закону, «якщо протягом двох тижнів після оприлюднення рішення загальних зборів до правління об'єднання не надійшло звернень співвласників про незгоду з прийнятим рішенням, таке рішення вважається прийнятим за згодою всіх співвласників. Суперечки щодо здійснення права власності на спільне майно вирішуються у судовому порядку».

У тримісячний термін з дня державної реєстрації об'єднання спільне майно багатоквартирного будинку передається в його управління, а попередній балансоутримувач зобов'язаний передати таке майно з власного балансу за відповідним актом.

Передання спільного майна багатоквартирного будинку в управління об'єднання відбувається в порядку, визначеному Кабінетом міністрів.

ZN.UA

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ