Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Рада підтримала мораторій на подорожчання газу й тепла під час війни і запровадження митного безвізу

Верховна Рада у першому читанні ухвалила законопроєкт №7427, згідно з яким тарифи на газ і тепло для українців не зростатимуть під час війни, а також законопроєкт №7420 про митний безвіз.
Верховна рада України

Про це інформує УНН.

Законопроєктом №7427 запроваджується мораторій на підвищення цін і тарифів на ринку природного газу та у сфері теплопостачання протягом дії воєнного стану та шести місяців після його припинення.

"Це критично важливий законопроєкт, аби захистити українців від можливих коливань цін. Протягом дії воєнного стану та шести місяців після його припинення або скасування буде заборонено підвищувати ціни на тарифи за газ і тепло. Ціна на природний газ для побутових споживачів не може бути більшою, ніж та, що була станом на 24 лютого 2022 року", - зазначила народна депутатка, голова партії "Слуга народу" Олена Шуляк.

Законопроєкт встановлює тимчасову заборону постачальнику природного газу примусово стягувати заборгованість зі споживачів – зокрема, включати цю заборгованість у рахунок на оплату, подавати судові позови, проводити стягнення цієї заборгованості у примусовому порядку, вчиняти заходи з припинення газопостачання у зв'язку з наявністю цієї заборгованості тощо.

Разом із тим, передбачено компенсації збитків і втрат для суб’єктів господарювання у сфері теплопостачання. Вони покриватимуться із держбюджету.

Фінансувати витрати, що виникнуть внаслідок введення мораторію, планується за рахунок збільшення видатків спеціального фонду Державного бюджету на 264,3 млрд грн. Відповідний законопроект №7429, зі слів Шуляк, депутати також ухвалили в першому читанні.

Він передбачає, що забезпечення цих видатків пропонується здійснити за рахунок:

  • додаткових надходжень від сплати дивідендів, які нараховуються на акції "Нафтогазу", що належать державі (64.4 млрд грн);
  • додаткових надходжень від сплати авансового платежу з податку на прибуток при виплаті цих дивідендів (11,6 млрд грн);
  • надходжень донорської та іншої міжнародної допомоги, що надається з метою фінансування заходів, спрямованих на врегулювання відносин на ринку природного газу та у сфері теплопостачання у період воєнного стану та подальшого відновлення (188,3 млрд грн).

Водночас законопроєкт №7420 пропонує уніфікувати передбачені Митним кодексом України правила щодо отримання статусу фінансового гаранта, забезпечення сплати митних платежів, отримання авторизації на застосування спрощень «загальна гарантія», «звільнення від гарантії» і т.д. з вимогами, визначеними Конвенцією про процедуру спільного транзиту від 20 травня 1987 року.

"Також передбачається дозволити користуватися спрощеннями під час здійснення митних формальностей усім надійним підприємствам, а не тільки авторизованим економічним операторам та інші зміни.

Закликаю бізнес долучитися до роботи над законопроєктом до другого читання", - написав голова податкового комітету ВР нардеп Данило Гетманцев у себе в Telegram-каналі.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ