Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Рада відправила миротворців у Кот-д'Івуар

Верховна Рада підтримала пропозицію президента Віктора Януковича про направлення до 130 українських миротворців і трьох вертольотів Мі-24 з Ліберії в Кот-д'Івуар.

За законопроект "Про схвалення рішення президента України про направлення національного контингенту для участі України в операції ООН у Кот-д'Івуарі та транскордонних операціях у межах межмісійного співпраці між місією ООН в Ліберії і операцією ООН у Кот-д'Івуарі" в цілому проголосувало 266 народних депутатів із 392 зареєстрованих у залі засідань у четвер, 10 січня.

Перед голосуванням член парламентського комітету з питань національної безпеки і оборони, народний депутат фракції Партії регіонів Олександр Кузьмук зазначив, що комітет розглянув законопроект, запропонований главою держави, і рекомендує Верховній Раді прийняти його в цілому.

У пояснювальній записці до законопроекту зазначалося, що завдяки зниженню рівня внутрішніх та зовнішніх воєнних загроз для Ліберії, починаючи з жовтня 2012 року по липень 2015 року, планується масштабне скорочення військового компоненту миротворчої місії ООН в Ліберії - виведення близько 4,2 тис з наявних на сьогоднішній день 7952 військових.

Серед інших частин, виведенню підлягає і вертолітний підрозділ - три вертольоти Мі-24 - зі складу 56 окремого вертолітного загону Збройних сил України.

У той же час 8 військово-транспортних вертольотів Мі-8 залишаться у складі миротворчої місії ООН у Ліберії.

Як повідомлялося, 56 окремий вертолітний загін чисельністю 275 військовослужбовців виконує завдання у складі місії ООН у Ліберії з 2003 року, з них 40 військовослужбовців вже тимчасово залучені до виконання завдань з надання оперативної підтримки місії ООН у Кот-д'Івуарі.

Раніше законом від 4 листопада 2010 року був врегульовано питання тимчасової передислокації українського миротворчого контингенту з Ліберії в Кот-д'Івуар чисельністю до 25 військовослужбовців.

4 лютого 2011 у відповідь на прохання Генсека ООН Рада схвалила рішення президента про збільшення загальної чисельності українського миротворчого контингенту України в Кот-д'Івуарі до 60 військовослужбовців на період до трьох місяців, який закінчився, відповідно, 4 травня.

19 травня 2011 парламент схвалив рішення президента про направлення до 70 українських миротворців до Кот-Д'Івуар до 30 вересня 2011

Відповідні місії українських миротворців фінансує ООН.

Тиждень

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ