Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Cуспільство

Рада з подачі комуністів ввела кримінальну відповідальність за заперечення злочинів фашизму

Верховна Рада 16 січня внесла зміни до Кримінального кодексу, що передбачають відповідальність за публічне заперечення чи виправдання злочинів фашизму.

За відповідний законопроект №2179а проголосували 235 депутатів при необхідному мінімумі у 226 голосів. Голосування здійснювалося шляхом підняття рук.

Метою документа є "захист історичної пам'яті подій, які мали місце під час Великої Вітчизняної війни та запобігання проявам неофашизму на території України".

Авторами законопроекту є Петро Симоненко та Ігор Алексєєв (обидва - Компартія України).

Згідно з прийнятим законом, КК України доповнено новою статтею 436-1 "Публічне заперечення чи виправдання злочинів фашизму, пропаганда неонацистської ідеології, виготовлення та (або) розповсюдження матеріалів, у яких виправдовуються злочини фашистів і їхніх прибічників" (стаття 436 - "Пропаганда війни").

"Публічне заперечення чи виправдання злочинів фашизму проти людяності, здійснених у роки Другої світової війни, зокрема злочинів, здійснених організацією "Ваффен-СС", підпорядкованими їй структурами, тими, хто боровся проти антигітлерівської коаліції і співробітничали з фашистськими окупантами, а також пропаганда неонацистської ідеології, виготовлення та (або) розповсюдження матеріалів, у яких виправдовуються злочини фашистів і їхніх прибічників, карається штрафом від п'ятисот до тисячі неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або обмеженням волі на термін до двох років, або позбавленням волі на той самий термін", - йдеться у законопроекті.

DT.UA

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ