Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

Раді пропонують ввести для громадян 15% податок з продажу валюти

Народний депутат від Партії регіонів Віталій Хомутиннік зареєстрував у Верховній Раді законопроект «Про внесення змін до деяких Законів України щодо операцій з іноземною валютою», який передбачає введення 15% податку з продажу іноземної валюти.

Згідно з пояснювальною запискою, законопроект передбачає, що фізичні особи при здійсненні операцій з продажу іноземної валюти за готівкову гривню мають сплачувати збір до Пенсійного фонду у розмірі 15 відсотків від суми операції.

При цьому, від сплати збору звільняються наступні операції фізичних осіб:

- з продажу отриманої шляхом переказу з-за меж України іноземної валюти у сумі, що не перевищує у гривневому еквіваленті 150 тисяч гривень протягом календарного місяця;

- з продажу іноземної валюти, яка знімається фізичною особою з свого вкладного(депозитного) рахунку. Валюта має бути покладена на вкладний (депозитний) рахунок принаймні за 30 днів до її зняття.

- з продажу іноземної валюти, яка отримана при виплаті купонного доходу та від продажу або погашення казначейських зобов’язань, облігацій внутрішньої державної позики, номінованих в іноземній валюті.

При цьому, звільнення від сплати збору буде відбуватися лише у випадку, коли належні громадянину суми в іноземній валюті будуть продані ним за готівкову гривню безпосередньо у момент отримання.

У пояснювальній записці до законопроекту відзначається, що законопроект «має на меті збільшити надходження до Пенсійного фонду України, зменшити доларизацію економіки та створити правові передумови для збільшення довіри населення країни до національної валюти України».

Нагадаємо, минулого тижня директор генерального департаменту грошово-кредитної політики НБУ Олена Щербакова заявила, що Нацбанк допускає введення податку на готівкові валютообмінні операції фізичних осіб.

Тиждень

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ