Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Раді запропонували зміцнити права української мови

Верховну Раду України закликають захистити статус української мови як єдиної державної. Відповідний законопроект "Про мораторій на внесення змін до законодавства України, що ведуть до погіршення умови функціонування української мови" (реєстр. N6129) зареєстровано у парламенті народним депутатом від фракції "Наша Україна - Народна самооборона" Ярославом Доджиком.

Народний депутат пропонує встановити мораторій на будь-які законодавчі зміни, які ведуть до погіршення умов функціонування української мови на території України.

"Прийняття законопроекту необхідно з огляду на потребу ліквідації наслідків систематичної політики знищення української мови та культури, яка велася різноманітними окупаційними режимами на території України", - сказано в пояснювальній записці до проекту.

Автор законодавчої ініціативи серед погіршень умов функціонування мови називає: перегляд у будь-якій формі статусу української мови, як єдиної державної в розумінні статті 10 Конституції України; встановлення привілейованих умов у порівнянні з українською мовою для використання мов національних меншин або іноземних мов; дискримінація особи на ґрунті використання української мови, як мови професійного та особистого спілкування.

За словами народного депутата, під час проведення виборчої кампанії були помітні "спроби зовнішніх і внутрішніх сил провести ревізію політики, спрямованої на подолання наслідків тоталітарного минулого". "Такі спроби позначаються в спробах надати привілейоване становище мовам інших держав на території України, які, безумовно, використовуються зовнішніми деструктивними силами і ведуть до поглиблення розколу української держави і українського народу, до політичної нестабільності", - зазначає в пояснювальній записці Я. Джоджик.

Нагадаємо, раніше лідер Партії регіонів Віктор Янукович заявив, що Україна ратифікувала Європейську хартію регіональних мов, "яка передбачає застосування російської мови в Україні в діловодстві, в медицині, в судочинстві і в усіх регіонах там, де є необхідність, вона буде застосовуватися". "І у всіх регіонах, там, де є необхідність, вона буде застосовуватися, тобто права російськомовного населення не будуть порушені. Для цього буде прийнято відповідний законопроект, який буде імплементувати Європейську хартію", - додав лідер Партії регіонів, передає Ліга.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ