Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Радник Порошенка заявив про необхідність оновити "Мінськ-2"

Директор Національного інституту стратегічних досліджень, радник президента Володимир Горбулін заявив про необхідність оновити Мінські угоди. У нинішній редакції вони є для України не до кінця прийнятними, йдеться в статті Горбуліна для "Дзеркала тижня".

"Вони, по-перше, явно (особливо в пунктах 4, 9 та 11) ведуть до порушення територіальної цілісності і суверенітету України, що суперечить не тільки національним інтересам України, а й Декларації голів держав "нормандської четвірки" від 12 лютого 2015 року. І, по-друге, про що вже неодноразово говорила українська сторона, проведення виборів до відновлення контролю над кордоном безглузде", - заявив він.

У пункті 4 йдеться про необхідність почати переговори про особливий статус Донбасу, в пункті 9 - про передачу контролю над кордоном після місцевих виборів, в пункті 11 - про проведення конституційної реформи з особливим статусом.

"Не виходячи з логіки "Мінська-2", частина його положень може бути модернізована, щоб документ став реальнішим в частині його фактичного, а не теоретичного виконання. Наприклад, нам потрібно прямо зафіксувати в оновленій угоді порядок проведення виборів і встановлення контролю над кордоном (спочатку контроль - потім вибори)", - пише Горбулін.

"Також для практичної реалізації пунктів про порядок місцевого самоврядування сторонам потрібно не вимагати від України переписати свою Конституцію, а обговорювати суть закону України "Про тимчасовий порядок місцевого самоврядування в ОРДЛО". Те ж саме щодо амністії: абсурдні спроби "керівників" "ДНР/ЛНР" (а де-факто - Росії) наполягти на повній амністії - безглузді, оскільки суперечать всій міжнародній практиці", - заявив директор НІСД.

Також Горбулін пропонує наполягати на розширенні "нормандського формату" за рахунок США, Великобританії, Євросоюзу.

Крім того, він вважає, що Україна повинна керуватися принципом "Допоможи собі сам" і зробити все, щоб не програти в гібридній війні. Для цього, на думку Горбуліна, необхідна внутрішньополітична стабільність і економічна модернізація.

"Слабка держава - "червона ганчірка" для агресора, оскільки вона не здатна вирішувати свої внутрішні проблеми і дати відсіч загрозам зовнішнім. А значить, агресор не може собі відмовити в задоволенні реалізувати свої реваншистські плани за рахунок такої країни. Тим більше, що сьогодні ми перебуваємо на перетині відразу трьох криз: фінансово-економічної, державно-політичної і геополітичної. Однак без вирішення перших двох надії на вирішення третьої - небагато", - заявив Горбулін.

Нагадаємо, 19 жовтня в Берліні відбулася перша за рік зустріч лідерів "нормандської четвірки". На ній було прийнято рішення про розробку "дорожньої карти" щодо виконання пунктів Мінських угод. Якщо сторонам вдасться домовитися на рівні радників і голів МЗС, до кінця року відбудеться ще один саміт, де ця карта буде затверджена.

LB.ua

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ