Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Радикали Львівщини звернуться до парламенту щодо подолання вето на Закон про боротьбу з контрабандою лісу-кругляка

Депутати Радикальної партії Олега Ляшка усіх районних та міських рад Львівщини ініціюють голосування за Звернення до Верховної ради України щодо подолання вето Президента України на Закон №5495 про боротьбу з контрабандою лісу-кругляка. Голосувати за відповідне звернення депутати закликають невідкладно на перших засіданнях сесій місцевих рад після літніх канікул.
Нардеп Віктор Галасюк та Голова Львівської ТО РПЛ Микола Іщук на деревообробному підприємстві у Кам’янка-Бузькому районі

23 липня 2018 року  Президент Порошенко П.О. наклав вето на закон про боротьбу з контрабандою лісу-кругляка №5495, ініційований фракцією Радикальної партії Олега Ляшка.  Львівська обласна організація Радикальної партії Олега Ляшка вважає, що це величезна помилка, вкрадені в українців робочі місця і достойні зарплати та удар по екологічній безпеці держави.

Нагадаємо, ще у 2015 році РПЛ домоглася запровадження 10-річного мораторію на експорт лісу-кругляка. Але спритні ділки продовжують вивозити український ліс за кордон цілими вагонами та ешелонами. Тільки за минулий рік під виглядом дров до ЄС контрабандисти вивезли 1 млн. кубометрів української деревини.

Тому 3 липня ц.р. Верховна Рада ухвалила новий Закон про боротьбу з контрабандою лісу-кругляка №5495. Метою цього нормативного акту є  збереження лісового фонду країни шляхом обмеження внутрішнього споживання необроблених лісоматеріалів і посилення адміністративної та кримінальної відповідальності за незаконну вирубку лісу та подальший його експорт поза митним контролем.

Проте, Президент повернув цей закон назад до ВР на доопрацювання та пропонує вилучити з нього повну заборону на експорт дров. Хоча, об'єктивних підстав для вето не було. Більше того, заборону або обмеження на експорт лісової продукції запроваджено у 33 країнах, а в Канаді та США така заборона діє вже понад 100 років.

«Вето Президента на наш закон – шикарний подарунок контрабандистам. Порошенко показав, що за контрабанду лісу вони відбудуться легким переляком або штрафом у 300 гривень. А могли б сісти в тюрму на 5 років чи навіть на 12 років за повторне скоєння злочину», - наголосив лідер Радикальної партії Олег  Ляшко.

 «При однаковому обсязі лісу щорічно Україна продає матеріалів на 2 мільярди доларів, а Польща – на 20. Наш ліс везуть у Польщу, Угорщину, Чехію. Там його переробляють. Потім в Німеччину, Францію чи до нас везуть меблі. А я хочу, щоб ці меблі робили в Україні продавали готову продукцію на весь світ. Щоб українці працювали, заробляли і не побиралися. Тому я зроблю все, щоб подолати вето Президента на цей закон», - додав  Ляшко.

Львівська обласна організація, депутати всіх міських та районних рад Львівщини вимагають від Голови Верховної Ради України і народних депутатів України винести на розгляд парламенту питання подолання вето Президента на Закон України №5495.

«Це нонсенс, коли президент України дозволяє грабувати власну країну. Накладене вето на закон про боротьбу з контрабандою лісу-кругляка №5495 – це злочин проти держави, її громадян і всіх, хто хоче чесно працювати в своїй країні і виготовляти якісну продукцію з деревини в Україні», - зазначив  голова Львівської ТО РПЛ Микола Іщук.

«Сьогодні ми сприяємо тому, щоб виробництво в регіоні зростало, а експорт сировини зменшувався, щоб підприємці мали можливість заробляти на продажі товарів з високою доданою вартістю, щоб підприємства модернізувалися, і українці залишалися в країні, при цьому отримуючи конкурентні зарплати і пенсії. Для нашого регіону це питання особливо актуальне. І я радий, що спільні зусилля і команди Радикальної Партії Ляшка й десятків підприємців вже сьогодні дають позитивні результати. Сподіваюся, що законопроект про ринок лісів і закон 5495 про криміналізацію контрабанди лісу-кругляка буде підписано, що дасть можливість стимуляції розвитку українським підприємцям і поліпшить умови в галузі в цілому», - додав він.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ