Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Рахункова палата встановила, що Міносвіти використовує кошти неефективно, - депутат Сич

Роботу Міністерства освіти і науки, молоді та спорту України доцільно визнати незадовільною. Про це заявив свободівець, перший заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань науки і освіти Олександр Сич під час розгляду членами комітету результатів аудиту Рахунковою палатою України ефективності використання коштів держбюджету, наданих міністерству 2010–2012 рр. на інформатизацію і комп’ютеризацію загальноосвітніх навчальних закладів. Повідомила прес-служба Івано-Франківської обласної організації ВО «Свобода».

Як зазначив свободівець Олександр Сич, незадовільна організація роботи Міністерства освіти і науки, молоді та спорту України і його ж Інституту інноваційних технологій і змісту освіти призвели до неефективних витрат та невикористання й тих обмежених фінансових ресурсів, які було надано на реалізацію державних цільових програм.

За словами народного депутата України, придбання значної кількості комп’ютерів та устаткування не ґрунтувалося на реальних потребах, навчальних планах і нормах наповнюваності класів. У результаті отриману на таких засадах комп’ютерну техніку або взагалі не використовували, або використовували не за призначенням, що призвело лише у цьому аспекті до неефективних витрат бюджету у сумі понад 2 млн. грн. Збільшення ж середньої фактичної вартості одного комп’ютерного комплексу, окрім додаткових збитків, призвело й до значного зменшення їхньої загальної кількості.

Окрім того, на інші освітні потреби було використано 5 млн. грн., які спочатку передбачали спрямувати на створення 17 програмних засобів навчання для учнів 10–11 класів.

«Кожен із наведених мною прикладів, поряд із іншими, що були відзначені в інформаційній довідці Рахункової палати України, свідчать лише про одне – неефективність та неекономність витрат Державного бюджету України й про незадовільний стан роботи самого міністерства на чолі з його керівником Дмітрієм Табачніком», – відзначив Олександр Сич.

Народний депутат-свободівець також поінформував, що рішенням Комітету всю необхідну інформацію спрямували на розгляд Кабінету Міністрів України та Генеральної прокуратури України.

Як підкреслив свободівець, доцільною є децентралізація самої системи придбання комп’ютерної техніки для загальноосвітніх навчальних закладів. Адже місцеві управління освіти, в тому числі й на Прикарпатті, набагато краще обізнані з реальним станом і об’єктивними потребами на місцях, а тому й значно ефективніше могли би використовувати кошти на реалізацію програми комп’ютеризації та інформатизації загальноосвітніх навчальних закладів.

 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ