Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

Рання суниця надійде на львівські ринки в першій половині травня

Рання суниця  надійде на львівські  ринки в першій половині травня. Про це  „Гал-info" повідомив фахівець з ринкової  інформації  Проекту аграрного маркетингу Сергій Гавришев.
За його словами, зазвичай перша суниця (яку часто помилково називають полуницею), вирощена в Україні, з'являється на ринках на початку травня. Торік ягоди з'явилися на ринку на травневі свята за цінами, які доходили до 30-40 грн/кг у роздрібі. Протягом перших трьох тижнів ціна трималася на досить високому рівні - більше 20 грн/кг, а за останню декаду травня і першу декаду червня ціна знизилася більш ніж у 4 рази. „Цього року, можливо, перша суниця  надійде на львівські ринки трохи пізніше, оскільки прохолодна та хмарна погода трохи затримала розвиток рослин”, – сказав Сергій Гавришев.
Фахівці прогнозують, що врожай суниці буде меншим, ніж торішній. В Україні відбудеться значне, на 14%, збільшення площ під суницю, однак середня врожайність з великою ймовірністю буде нижчою за торішню. Ймовірне зниження врожайності порівняно з минулим роком викликане не прогнозами низької врожайності (хоча значні площі суниці постраждали від морозів, що відіб'ється на загальній врожайності), а більшою мірою високою врожайністю торік, яка перевищила середню врожайність за останні 6 років на 30%. Тому, навіть незважаючи на розширення площ під цією ягодою, при одержанні середньої врожайності зниження валового збору суниці може становити близько 5-10%. При цьому необхідно відзначити, що у виробництві суниці все більше використовуються нові технології, зокрема крапельне зрошення, що підвищує середню врожайність цієї ягоди.
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ