Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

Реальна заробітна плата на Львівщині зросла на 4,8%

За десять місяців 2008року середньомісячна номінальна заробітна плата одного штатного працівника, зайнятого в економіці області, становила 1 548 гривень, і зросла порівняно з відповідним періодом 2007 року на 35,2%. Рівень заробітної плати у 2,8 рази перевищив встановлений прожитковий мінімум для працездатних осіб та у 2,3 раз – рівень мінімальної зарплати – про це повідомляє Головне управління статистики у Львівській області.

 

Реальна заробітна плата за десять місяців цього року зросла на 4,8%.

Зростання номінальної заробітної плати відбулося на підприємствах, в установах та організаціях усіх видів економічної діяльності. Найсуттєвішим було збільшення у сільському господарстві, мисливстві та пов’язаних з ними послугах (на 73,9%), на підприємствах з видобування вугілля, лігніту і торфу (на 44,6%), ресторанному бізнесі (на 41,9%), фінансовій діяльності (на 41,6%) та промисловості (на 33,6%).

В економіці області залишається значною диференціація рівня оплати праці за видами економічної діяльності. У таких видах діяльності як транспорт і зв’язок, підприємства з видобування паливно-енергетичних корисних копалин, державне управління та фінансова діяльність рівень заробітної плати перевищив середньообласний показник в 1,9-1,4 рази. Водночас у готелях та ресторанах, роздрібній торгівлі, в установах охорони здоров’я та соціальної допомоги, сільському господарстві рівень заробітної плати був на 30,2-39,5% нижчим за середній по області.

Станом на 1 листопада 2008 року загальна сума заборгованості з виплати заробітної плати склала 61,1 мільйони гривень.

У загальній структурі заборгованості 79,7% склав борг економічно активних підприємств, 10,4% – борг суб’єктів господарювання, щодо яких реалізовуються процедури відновлення платоспроможності боржника, або визнання їх банкрутами, решту 9,9%  борг економічно неактивних підприємств.

Порівняно з початком 2008 року сума боргу на економічно активних підприємствах області зросла на 34,2 млн.грн., або у 3,4 раза. При цьому 88,6% склав борг, утворений у поточному році, 11,4% - борг, утворений у попередніх роках. Зростання обсягів заборгованості відбулося в усіх видах економічної діяльності.

Найбільша частина невиплаченої заробітної плати припала на підприємства промисловості – 69,0%, організації, які зайняті операціями з нерухомим майном, орендою, інжинірингом та наданням послуг підприємцям –15,1%,будівництва – 7,0%.
Разом з тим на Львівщині відбулося зростання кількості працівників, які вчасно не отримували заробітну плату: у 7 разів порівняно з 1 січня 2008 року.

Кожному із працівників, які вчасно не отримували заробітну плату, у середньому не виплачено 1548 гривень, що становило 92% від рівня середньомісячної заробітної плати у жовтні цього року.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ