Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Реальних підстав для дострокових парламентських виборів немає і не буде – Андрій Єрмолаєв

«Станом на сьогодні і навіть через місяць реальних конституційних підстав для дострокового розпуску парламенту немає і не буде», – про це в коментарі «Гал-info» повідомив президент Центру соціальних досліджень «Софія» Андрій Єрмолаєв.

 «Є чітко визначений перелік правових випадків, коли виникає можливість для дострокових парламентських виборів. Насамперед у випадку, коли не створюється або розпадається коаліція. Відповідно до цього Президент приймає рішення про дострокові вибори. Але це не співзвучно з ситуацією, що існує зараз», – зазначає Андрій Єрмолаєв.
«Водночас деякі політики, які хотіли би дострокових виборів, замовчують той факт, що насправді в політиці існує певний запит на організацію штучної кризи чи певного кризового сценарію. Підсумком такого сценарію могли би бути дострокові парламентські вибори. Цей кризовий сценарій не пов‘язаний з конфліктом повноважень. Він спрямований на те, щоб переглянути підсумки парламентських виборів 2006 року, які не задовольнили деякі політичні сили. Саме це і є справжньою причиною бажань деяких політичних сил розпустити парламент, а не ситуація із скасуванням політичної реформи», – додав Єрмолаєв.
На думку політолога, небажання визнати поразку підштовхує до дострокових парламентських виборів.
«Щоб ініціювати вибори, організовується штучна політична криза, в основі якої лежить конфлікт навколо діяльності уряду і, зокрема, діючої коаліції. Для того, щоб успішно пояснити, чому це відбувається, – розгортають дуже широку дискусію навколо того, що начебто не спрацювала політична реформа. Це просто прикриття справжніх намірів», – переконаний політолог.
Нагадаємо, що народний депутат Петро Порошенко передбачає розпуск парламенту вже навесні 2007 року. Порошенко вважає, що такий сценарій можливий у випадку, якщо не буде чітко визначений формат взаємодії між президентом, урядом і парламентом, не буде підтримана пропозиція "Нашої України" щодо конституційного врегулювання розподілу повноважень.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ