Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Реєстрація прав власності на нерухоме майно більше не в компетенції БТІ, - Держпідприємництво

9 січня підписано наказ Мінрегіону «Про затвердження Змін до Інструкції про порядок проведення технічної інвентаризації об'єктів нерухомого майна». Документ було підтримано Держпідприємництвом оскільки, ситуація, що склалася з діяльністю бюро технічної інвентаризації була критичною. Повідомила прес-служба Держпідприємництва України

У повідомленні зазначено: «Хочу всіх привітати! Ще одну монополію зруйновано – це БТІ» - коментує Голова Держпідприємництва Михайло Бродський.

Користуючись монопольним становищем БТІ фактично штучно утворило напружену ситуацію із процедурами реєстрації прав на нерухомість, наслідками якої були:

-постійні черги;

-непомірне й неприховане хабарництво;

-штучне та необґрунтоване затягування процесів реєстрації та оформлення документів;

-ініціювання додаткових витрат з боку заявників за рахунок нав’язування їм додаткових супутніх послуг, які начебто спрямовані на скорочення часу оформлення відповідних документів.

Під час купівлі квартири потрібно було кілька разів відвідати БТІ, щоб оформити документи.

Загалом, раніше схема оформлення прав на житло полягала в наступному:

БТІ проводять технічну інвентаризацію (30 днів) і видають витяги з Реєстру прав власності на нерухоме майно, нотаріуси засвідчують операцію і реєструють її, а потім БТІ за 14 днів реєструє право власності на квартиру.

У відомстві зазначають, що з метою виправлення цієї ситуації та ідучи назустріч громадянам, щоб позбавити їх від свавілля БТІ Службою було підтримано пропозиції Мінрегіону щодо передачі функцій з технічної інвентаризації об’єктів нерухомості до суб’єктів господарювання. Це є важливим кроком на шляху реформування цієї галузі. Як наслідок, очікуєтьсяскорочення черг, зменшення часу, необхідного на реалізацію громадянами свої прав, зменшення фінансових витрат навколо цих процедур.

Довідка.

Обов'язковій державній реєстрації підлягають речові права та обтяження на нерухоме майно, що розміщене на території України, яке належить фізичним та юридичним особам, державі тощо.

Речові права на земельні ділянки, а також на об'єкти нерухомого майна, розташовані на земельній ділянці реєструються у Державному реєстрі прав.

Реалізація цих норм покладається на державних реєстраторів та нотаріусів, як спеціальних суб'єктів, що здійснюють функції державного реєстратора.

Таким чином реєстрація прав власності на нерухоме майно вже не буде входити до компетенції БТІ.

Державна реєстрація речових прав на нерухоме майно

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ