Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

„Ректори вищих навчальних закладів перешкоджають діяльності Студентського самоврядування” - представники молодіжних організацій

Ректори вищих навчальних закладів перешкоджають діяльності Студентського самоврядування - про це сьогодні під час прес-конференції розповіли представники МГО „Батьківщина молода”, МГО „Українська асоціація студентського самоврядування” та представники студентських організацій Львова.
Як пояснив експерт з питань студентського самоврядування Володимир Феськов, ректори активно втручаються в діяльність Студентського самоврядування, яке, по суті, не є підзвітним ректорату. За його словами, вже деякі студенти зазнали утиску. Відповідно органи студентського самоврядування перетворюються на маріонеткові структури, і не виконують своїх основних функцій - захисту студентів та організації студентського навчання.
„Ми звикли що студент є лише суб’єктом навчального процесу, але він повинен бути і його об’єктом, спільно контролювати якість навчання”, - розповів Анатолій Ігнатович, президент ВМГО „Українська асоціація студентського самоврядування”. Для уникнення проблем потрібно внести зміни до Закону України „Про вищу освіту”. Тоді органи студентського самоврядування зможуть діяти як юридичні особи та фінансуватимуть з бюджету свого ВНЗ (1% від доходу). Наразі фінансування системи студентського самоврядування взагалі під загрозою, адже раніше фінансування відбувалося в рамках закону про обласне сприяння соціальної підтримки молодіжних організацій.
Наразі в Україні своє дієве студентське самоврядування мають лише 10% усіх вищих навчальних закладів. Решта або не знають, або маніпулятивними. Зрештою не всі студенти та представники студентських органів розуміють потрібність та призначення такого проекту, тому представники молодіжних громадських організацій вирішили видати своєрідний підручник зі студентського самоврядування. У книзі викладено основні завдання студентського самоврядування, систему управління та перспективи розвитку студентського самоврядування. „Він має не лише допомогти студентам-активістам, а й розповісти про систему студентського самоврядування іншим, адже лише 1% студентів знають про такий проект” - розповіла Олександра Матвійчик, голова ВМГО „Дебатна Академія”.
На думку студентів-активістів, рух в освітній простір Європи без освітньої реформи є неможливим. Студенти мають самі займатися організацією свого суспільного життя.
Для популяції розвитку студентського самоврядування заплановано проведення ряд відкритих лекцій в ВНЗ Львова. Проте вже зараз не усі „виші” погодилися надати приміщення для проведення заходу.
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ