Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Релігійні організації отримають право засновувати навчальні заклади

30 серпня 2006 року у Верховній Раді України зареєстровано законопроект “Про внесення змін і доповнень до деяких законодавчих актів України” щодо заснування релігійними організаціями навчальних закладів. Він передбачає визнання релігійних організацій суб’єктами права заснування навчальних закладів різних форм і рівнів акредитації, зокрема, дошкільних, загальних середніх і вищих навчальних закладів.
Як зазначив у коментарі «Гал-info» голова комісії у справах молоді УГКЦ отець Йосиф Мілян: «Це дозволить релігійним організаціям ввести нарешті свої навчальні заклади у правове поле держави. Наша церква має декілька своїх шкіл та ліцеїв у Львові, є катехітичні інститути та УКУ. Законопроект стимулюватиме ці навчальні заклади до розвитку та сприятиме відкриттю нових. Адже, як відомо, на Заході католицькі школи престижніші за державні. Вони дають добру освіту, базовану на етично-моральних, християнських заповідях». Тому цим законопроектом, вважає отець Йосиф, держава закладає хороший камінь у свою розбудову.
Декан гуманітарного факультету Українського католицького університету Олег Павлишин вважає, що прийняття закону “Про внесення змін і доповнень до деяких законодавчих актів України” щодо заснування релігійними організаціями навчальних закладів сприятиме визнанню державою дипломів священика. «Цей законопроект є наслідком того, що цього року було легалізовано богослов’я як науку. Його мета – ліцензувати дипломи духовних семінарій та визнати професію священика на державному рівні», - зазначив він.   
Освітні заклади Католицьких Церков у Львівській області: Український католицький університет, Львівська Греко-Католицька Духовна Семінарія Святого Духа, Єпархіальний катехитичний інститут Пресвятої Тройці, Вищий духовний інститут філософсько-богословських студій імені єпископа Миколи Чарнецького Львівської провінції Чину Найсвятішого Ізбавителя, Василіанський інститут філософсько-богословських студій імені митрополита Рудського, Інститут вищої релігійної культури, Львівське музично-богословське училище, Ліцей ім. Климентія Шептицького, Вища Духовна Семінарія св. Йосифа Львівської Архідієцезії.
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ