Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Репортаж із шафи: як створюють новини на «Львівській хвилі» під час коронавірусу

Пандемія коронавірусу вплинула на всі сфери життя та бізнесу. Змінила вона також роботу журналістів, які в умовах карантину всеодно мусять публікувати найцікавіші новини для своїх слухачів. Гал-Інфо розпитав колег із радіо «Львівська хвиля», як їм вдається готувати цікавий контент під час обмежень.
Фото Олена Ляхович
Фото Олена Ляхович
Фото Олена Ляхович
Фото Олена Ляхович
1/2

Робочий день у випускового редактора розпочинається о 7-ій ранку, з горня міцної кави і десятка новинних сайтів. Потрібно встигнути переглянути сотні публікацій, щоб відібрати найважливіші новини для львівських слухачів. Над цим зі самого ранку працюють Ірина Шубінець та Марта Оліярник. Господарка, політика, соціалка, перекриті дороги і звичайно коронавірус. Це топ-тема цієї весни. Ще один летальний випадок, ще півсотні нових хворих. Такі повідомлення є ледь не в кожному випуску.

Щоб розбавити потік негативу, ведучі обов’язково розказують про туристичні локації, позитивну статистику тих, хто одужав або підбирають інший тематичний «лайт». Так це називають між собою журналісти. І о 8-ій годині, біля продезінфікованого мікрофону, у студії випускова вже розповідає найсвіжіші перші новини. За три хвилини стисло передає все, що треба знати у цій порі.

«Вже протягом майже тридцяти років нам вдається щодня готувати якісні новини. Вони виходять щогодини, протягом трьох хвилин. Але, якщо сталася надзвичайна ситуація, випуск може тривати і 5 хвилин. Новини вважають неприбутковою складовою медіабізнесу, але ми не можемо відмовитися від випусків лише через економію. Наші слухачі хочуть отримувати не тільки розважальний контент, їм потрібно бути в курсі останніх подій. Тому ми якісно працюємо для своєї аудиторії», - запевнив директор ТРК «Львівська Хвиля» Віктор Іваницький.

Іванна Лаврик
Іванна Лаврик
Іванна Лаврик
Іванна Лаврик
1/2

У команді новинарів «Львівської хвилі» ще троє журналістів, у кожного своя специфіка та власні топ-теми. Олег Лозинський працює з новинами регіонів, Іванна Лаврик найкраще розуміється на новаціях медицини, та соціальної сфери, а Оксана Тучак готує матеріали про львівську господарку та кримінал. Саме вони пишуть і начитують репортажі, які звучать у підсумкових випусках новин, о 18-ій та о 20-ій годині. Тут можна почути про скандали, презентації нових фільмів, резонансні вбивства. Також в ефірі підкажуть як оформити довідки, виплати на дітей чи оформити «теплий кредит».

Пандемія внесла свої корективи у роботу журналістів. Вони працюють з дому, використовують підручну техніку та диктофони. Вітальня чи спальня перетворилася у робочий кабінет, а от студію звукозапису замінює звичайна шафа. Але ці лайфхаки – це внутрішня кухня, яку можна побачити лише у сторіс журналістів. В ефірі звучать тільки якісні матеріали.

Оксана Тучак
Оксана Тучак
Оксана Тучак
Оксана Тучак
1/2

«Карантин не змусив нас змінити формат роботи. На щастя, перед нами не стояло завдання оптимізації. Ми вистояли і змогли дати собі раду. Це, мабуть, парадокс для інших радіостанцій та підприємств. В умовах кризи ми працюємо ще ефективніше, дбаємо про слухачів, щоб вони отримували якісний продукт. Наші подієві журналісти продовжують працювати з дому. Ми переконались, що вони дійсно фахівці, бо навіть без професійної студійної техніки, на карантині вдома — готують новини для випуску», - резюмувала керівниця служби інформації ТРК «Львівська Хвиля» Зоряна Онишкевич.

Більше цікавих подробиць про створення новин на радіо «Львівська хвиля», читайте на офіційній сторінці радіостанції у Фейсбук. А оцінити роботу медійників можна почути щодня, упродовж робочого тижня, з 8-ої до 20-ої години. Слухай своє серце і радіо «Львівська хвиля».

Фото Олена Ляхович
Фото Олена Ляхович
Фото Олена Ляхович
Фото Олена Ляхович
1/2
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ