Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство  |  Культура

Реставрацію Жовківського замку знову зупинено

Реставраційні роботи у Жовківському замку затримуються. Через те, що підрядник, з яким був укладений договір, виявився безвідповідальним. Йдеться про проект «Скарби прикордоння – охорона культурної спадщини». Загальна вартість – 3 965 млн євро. Про це повідомили працівники Державного історико-архітектурного заповідника у м. Жовква.

Спільне фінансування ЄС, України та Польщі. Проект реалізується у Польщі та Україні. «Ми попали на поганого підрядника. Нині договір з ним розірвано та проведено новий тендер. Прийдуть нові підрядники, які і будуть працювати. Нас просто підвели», - зазначили працівники заповідника. 

Водночас зволікання призвело до того, що порушено терміни реставраційних робіт, які передбачено умовами проекту «Скарби прикордоння – охорона культурної спадщини» (№ PBU/0373/11).

Також під час самих реставраційних робіт тривають дослідження замкової території, що значно уповільнює увесь процес. «Замок – це нашарування епох. Здійснювалися різні будівництва. Один клав мощення, інший, його знімав та ставив нове», - розповіла завідувач науковим відділом заповідника Наталія П'єх. 

Наголосимо, що реставрація Жовківського замку виявилась можливою завдяки проекту «Скарби прикордоння – охорона культурної спадщини» (№ PBU/0373/11). Проект підготувала група партнерів і сьогодні він має трьох виконавців. Аплікантом (заявником) проекту виступило Товариство Ісусове з монастиря в Старому Селі (гміна Бжозув, Підкарпатське воєводство, Польща), партнери - Державний історико-архітектурний заповідник в м. Жовкві та власне муніципалітет польського Бжозува.

Загальна вартість проекту - 3 965 382,48 євро, в тому числі фінансування від ЄС – 3 550 556,48 євро (89,54%), власний внесок партнерів – 414 826,00 євро. Фінансування надається як українській, так і польській стороні. Зокрема,  у Польщі реставрують комплекс монастиря єзуїтів у Старому Селі ( гміна Бжозув). Сума коштів, що надана українській стороні - понад 1,5 млн. євро.

 
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ