Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Економіка

Реверсний газ будуть купувати за кредитні кошти ЄС, - експерт

«Якщо ми доб'ємося того, щоб реверс таки відбувся, то ціна європейського газу буде на 100-150 доларів дешевшою, ніж ціна російського», - заявив прем'єр-міністр Арсеній Яценюк. Коментує член Наглядової ради Інституту енергетичних стратегій Юрій Корольчук.

Зростання ціни на російський газ з 268,5 до 400 доларів знову відкриває перед Україною можливість поновлення реверсних поставок газу з ЄС.

На такі цілі Україна у 2014 році планує витратити близько 1 млрд дол кредитних коштів Євросоюзу. Це дозволить закупити Україні до 2,5 млрд куб м. газу за середньою ціною 380-400 дол. за 1000 куб. м. Очікувано, що такою ж буде середня ціна і на російський газ (400 дол.), що практично нівелює економічний ефект від закупівлі газу в ЄС на противагу російському газу.

В принципі, нічого нового. Раніше Україна брала кредити в Росії для купівлі газу у «Газпрому». Зараз буде брати кредити в ЄС для закупки газу в європейських енергокомпаній.

Враховуючи, що цінова політика на спотовому ринку торгівлі газу практично не змінилася в ЄС, то очікувати зниження ціни ексклюзивно для України при мінімальних обсягах закупівлі газу - марно.

Слова прем'єра Яценюка нагадують «шапкозакидацькі» заяви попередньої влади про десятки мільярдів кубометрів газу, які замінять російський газ. Але, як відомо, у 2013 вдалося купити у ЄС лише 1,9 млрд. куб. м. Це і так був дуже хороший результат, якщо врахувати, що максимально через Польщу, Угорщину і Румунію можна отримати до 5 млрд. куб. м газу.

Різниця в 100-150 дол., яку озвучив прем'єр-міністр, - можлива лише у випадку, коли Україна погодиться з Росією у питанні денонсації «харківських угод». Таким чином, Україна визнає Крим російською територією і відмовиться від 100-доларової знижки на газ. У такому випадку ціна газу буде дійсно 500 дол. і різниця європейського і російського газу складе 100 дол.

Але в такому випадку на Україні зароблять двічі.

Не докладаючи зусиль, щоб домовитися з «Газпромом», Україна подарує можливість ЄС заробити двічі. Перший раз - коли Україна візьме кредити, які потрібно буде віддавати. Другий - коли Україна закупить той же російський газ у посередників з Німеччини чи інших країн.

У 2013 році європейські компанії отримали від України від поставок реверсного газу 800 млн. дол. Ці гроші фактично не отримав «Газпром». Приблизно таку ж суму російська монополія не отримає від України і в 2014 р.

Цього року Україна може розраховувати теж не більше, ніж на 2 млрд. куб. м європейського газу. На більше можна розраховувати виключно після домовленостей із Словаччиною і російським «Газпромом». Але поки в Україні немає ключа від словацької газової «хвіртки».

Безумовно, що потрібно вітати, підтримувати і реалізовувати реверсні проекти, що робили в Україні і в 2012, і в 2013 р. Але в той же час диверсифікація газопостачань не повинна проводиться виключно як протистояння з «Газпромом», що тільки погіршить важкі відносини з Росією.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ