Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Cуспільство

Рейтинг правозахисних організацій і правозахисників України

28 листопада на спільній прес-конференції Українського соціологічного форуму та представників експертного середовища було презентовано результати першого в історії України дослідження «Правозахисна діяльність в Україні: проблеми та перспективи». В рамках дослідження визначено основні проблеми правозахисної діяльності в Україні, складено рейтинги правозахисних організацій та конкретних правозахисників, складено прогнози основних тенденцій розвитку правозахисного руху. Повідомила прес-служба Українського соціологічного форуму.

За оцінкою експертів, формуванню ефективної системи правозахисту в Україні перешкоджають насамперед низький рівень правової свідомості населення, історичний характер взаємовідносин між владою та індивідом, соціально-економічні проблеми. Найчастіше порушуються громадянські та особисті права, права ув’язнених, соціальні, політичні та економічні права.

Експерти загалом негативно оцінили поточну діяльність правозахисних організацій в Україні. Більшість експертів зазначила, що така діяльність «може активізуватися лише на фоні резонансного порушення прав» і «орієнтована на позицію конкретних правозахисників».

В рамках дослідження експерти склали наступний рейтинг десяти найбільш впливових правозахисних організацій: 1. Офіс Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини. 2. Харківська правозахисна група. 3. Українська Гельсінська спілка захисту прав людини. 4. Союз юристів України. 5. Міжнародна Ліга захисту прав громадян України / Вінницька правозахисна група. 6. Комітет захисту прав людини. 7. Комітет виборців України / «Ла Страда» - Україна. 8. Міжнародне товариство прав людини – Українська секція

В рейтингу найбільш авторитетних українських правозахисників лідирують: Едуард Багіров, Ніна Карпачова, Євген Захаров.

Далі за рівнем впливовості йдуть: Семен Глузман, Дмитро Гройсман, Володимир Яворський, Андрій Сухоруков, Володимир Чемерис, Ігор Данілов, Василь Овсієнко, Ольга Цуканова.

Відсутність державної підтримки і фінансування є, на думку експертів, значною проблемою для правозахисної діяльності в Україні. При цьому фінансову підтримку українських правозахисників з боку закордонних грантових програм експерти оцінюють «позитивно» чи «скоріш позитивно».

За даними дослідження, інтернет і телебачення лідирують серед інших ЗМІ щодо уваги до проблем правозахисту.

Прогнозуючі основні тенденції розвитку правозахисного руху в сучасній Україні, більшість експертів зійшлися на тому, що: 1. Правозахисний рух матиме перспективи лише за умов європейського вибору країни. 2. На фоні кризи демократії відбуватиметься зростання кількості правозахисних організацій та політизація правозахисного руху. 3. Влада намагатиметься дискредитувати правозахисників і тиснути на них. Правозахисна діяльність супроводжуватиметься гучними скандалами. 4. Збільшиться залежність правозахисних організацій від іноземних та міжнародних спонсорів, а також, в період виборчих перегонів, від вітчизняних політиків.

Експертне опитування «Правозахисна діяльність в Україні: проблеми та перспективи» було проведене за очно-заочною методикою з 10 по 24 листопада. В ньому взяли участь 35 експертів. Це – депутати Верховної Ради України, громадські та політичні діячі, судді, службовці, адвокати, журналісти, правоохоронці, підприємці.

Довідка.

ТОВ «Український соціологічний форум» - молода команда досвідчених професіоналів, які розуміють, що саме сьогодні формується соціальний запит на якісну правозахисну діяльність. І формується він на фоні відсутності духовного та правового виховання більшості населення, корупційного свавілля судової влади та тотальних порушень прав громадян.

В планах Українського соціологічного форуму щоквартально проводити експертні опитування, глибинні інтерв’ю та фокус-групові дискусії з питань правозахисної проблематики.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ