Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Резніков пояснив, що передбачає новий указ Президента про ЗСУ

Служба в ЗСУ повинна бути цікавою для молоді, а контракт військовослужбовця має тривати від 10 років, тоді має сенс вкладати й інвестувати кошти в підготовку військових, у житло, достойне грошове забезпечення.

Про це під час брифінгу заявив міністр оборони України Олексій Резніков, - передає Укрінформ.

Він зазначив, що у разі підняття стандартів підготовки військовослужбовця, держава має витратити на нього 1,5 млн грн, і такі витрати краще вкладати в кадри, які тривалий час служитимуть в армії.

“Ідея цього указу (Указ Президента про збільшення чисельності ЗСУ та перехід до професійної армії - ред.) полягає в тому, що упродовж 4 років в спокійному плановому режимі ми повинні перейти до формування професійної армії. Це дасть можливість в результаті відмовитись від строкового призову, відмовитись від короткострокових контрактів, а службу в ЗСУ зробити привабливою професією. І Збройні сили стануть одними з найкращих роботодавців України”, - наголосив міністр, додавши, що для цього передбачається кілька етапів.

За словами Резнікова, етапність передбачає, що цього року уряд має зробити все, аби підняти грошове забезпечення в ЗСУ до ринкових показників. Він нагадав, що солдат наразі отримує 10 тис. 300 грн в той час, як в середньому ринкова зарплата по України становить орієнтовно 14 тис. грн.

Міністр також відзначив, що з 2023 року стоїть амбітна задача зробити наступне підвищення грошового забезпечення вище ринкового, аби водій танка отримував більше, ніж водій трактора.

Крім грошового забезпечення, будуть пропонувати уряду й концепцію забезпечення військових житлом.

“У нас сьогодні 44 тисячі українців перебувають в черзі на житло, право на яке вони отримали під час служби в ЗСУ. З них 12 тисяч - це люди, які вже сьогодні не мають відношення до ЗСУ - пенсіонери, ветерани служби в ЗСУ або навіть їхні спадкоємці”, - повідомив Резніков.

Він додав, що приблизно о 20 тисяч - це військові, які вже отримали право на житло і чекають на нього, і ще 12 тисяч - молодь, яка служить в ЗСУ, яка записалась в чергу, але ще не набула цього права.

“Нам треба розписати концепцію, яка б задовольняла всі три категорії. Ми працюємо зараз над цією концепцією і засади її оприлюднимо трохи пізніше. Але саме головне, що концепція з житлового забезпечення військовослужбовців має бути пов'язана з кадровою реформою, з кар'єрною службою в професійній армії. Це будуть пов'язані речі: житло, грошове забезпечення, підготовка, навчання та отримання паралельно цивільної професії за рахунок держави”, - пояснив він.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ