Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Cуспільство

Резолюції Європарламенту фіксує радянський погляд на постать Степана Бандери, –голова політради «Нашої України»

Пункт 20 Резолюції Європарламенту від 25 лютого 2010 року щодо ситуації в Україні сформульований у спосіб, що фіксує саме радянський погляд на постать Степана Бандери і його діяльність», - заявила голова політради «Нашої України» Віра Ульянченко. Повідомив сайт RAZOM.

 

Зокрема, у повідомленні зазначено: «Голова політради «Нашої України» Віра Ульянченко переконана, що резолюція Європарламенту від 25 лютого 2010 року є важливим документом, котрий на високому політичному рівні засвідчує важливість України як європейської держави, у розгорнутій формі окреслює стан та перспективи двостороннього партнерства. «Важливо, що документ говорить про можливість нашої країни подати заявку на членство в ЄС відповідно до статті 49 договору про Європейський Союз», - відзначила Ульянченко у коментарі сайту RAZOM.

В той самий час, як зауважила вона, Резолюція привертає увагу до ряду проблем, пов'язаних з невирішеністю конституційних питань, низькими темпами політичних, соціальних та економічних реформ, а також недоліками виборчого законодавства.
«У Резолюції справедливо нагадується, що корені багатьох українських проблем криються в радянському періоді і підкреслюється, що Україна має спільну історію і цінності з країнами Європейського Союзу. Це положення документу є дуже важливим саме тепер, коли Україна прагне вписати свою історію в європейський контекст, відмовитися від радянських пропагандистських стереотипів і сформувати власну історичну пам'ять як важливий компонент національної ідентичності», - вважає Ульянченко.

Вона додала: «Цей процес активізувався в останні роки, хоч і відбувається в ході гострих дискусій. Проте в очах мільйонів українських громадян вже багато десятиліть героями є учасники збройної боротьби за незалежність періоду 40-50-х років ХХ століття».
«Відповідаючи на сподівання значної частини суспільства, Президент України Віктор Ющенко вшанував державними нагородами ряд учасників цієї боротьби, - нагадала Ульянченко. – Серед них вшанований і Степан Бандера, зусиллями якого 30 червня 1941 року було проголошене створення Української держави, за що він був негайно заарештований гестапо і аж до краху нацистської Німеччини перебував у концтаборах. Після завершення Другої світової війни він продовжив боротьбу за незалежність України за що був убитий у Мюнхені агентом КДБ СРСР».

Голова політради «Нашої України» переконана - висловлений у п.20 Резолюції жаль з приводу такого рішення ще раз привертає увагу до важливості як внутрішньоукраїнської, та і загальноєвропейської дискусії про події Другої світової війни на території теперішньої України.


«Сьогодні Україна переоцінює їх з точки зору європейських цінностей, в першу чергу цінності людського життя. Ми говоримо про, можливо, найкривавішу і найтривалішу трагедію у європейській історії, організовану гітлерівським і сталінським режимами», - відзначає Ульянченко.

«Завдяки свободі і демократії українське суспільство впритул підійшло до болючої для всіх європейських націй дискусії на теми опору, колабораціонізму, національно-визвольної боротьби. Слідом за нашими європейськими сусідами ми починаємо осмислювати шлях України у ХХ столітті, відкидати тоталітарні міфи, оцінювати відповідальність кожного. У цьому процесі партія "Наша Україна" хотіла б бачити інституції Євросоюзу у якості партнерів. На жаль, п.20 Резолюції Європарламенту від 25 лютого 2010 року щодо ситуації в Україні сформульований у спосіб, що фіксує саме радянський погляд на постать Степана Бандери і його діяльність», - констатує Голова політради «Нашої України».

Водночас вона наголосила: «Незважаючи на це, «Наша Україна» висловлює сподівання, що діалог Україна – ЄС на рівні істориків, політиків і найширших верств громадськості буде продовжений з метою формування спільного бачення української історії як невід'ємної частини історії Європи з усіма її трагічними і героїчними сторінками».

 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ