Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Резиденція римо-католицьких митрополитів у Львові вже використовується за прямим призначенням

Будинок латинських митрополитів у Львові після довгої перерви почали використовувати за призначенням. Два єпископи-помічники митрополита Львівського кардинала Мар'яна Яворського – Мар'ян Бучек і Леон Малий – переселилися в палати митрополичої резиденції, будинок якої українська влада передала Церкві 5 травня 2004 року в присутності представника Ватикану архиєпископа Леонардо Сандрі. Поверненню будинку сприяв візит Папи Римського Івана Павла ІІ, який відвідав Україну в червні 2001 року. Про це повідомила Релігійно-інформаційна служба України.
Триповерховий будинок львівських латинських митрополитів (1840 р.) знаходиться в центральній частині міста, біля підніжжя Високого Замку. У 1944 році при радянській владі в його стінах розмістилася військова медична установа. Потім протягом 35 років тут розміщувався НДІ метрології вимірювальних систем. Будинок віддавали поетапно, цілком звільнивши його лише 1 лютого минулого року.
Як розповів „Благовест-инфо”помічник Львівської архиєпархії РКЦ Мар'ян Бучек, будинок римо-католицьких митрополитів повернули „у жалюгідному стані”. Наразі відремонтували тільки верхній поверх, де розмістили зал засідань, кілька підрозділів управління Львівської архиєпархії й оселили працюючих тут священиків. Сам кардинал Яворський поки що живе в придбаному раніше приватному помешканні.
На двох нижніх поверхах продовжується ремонт. Але ремонт, за словами єпископа Бучека, просувається надто повільно через нестачу коштів. Надходить допомога від німецької благодійної організації „Реновабіс”, римо-католиків з Польщі, а також місцевих спонсорів, але цього недостатньо, щоб у короткий термін завершити весь обсяг робіт і розмістити всі підрозділи курії.
Кардинал Яворський і його єпископи-помічники будуть відправляти в розташованому поруч з резиденцією колишньому семінарському костелі, приміщення якого в радянський період було перетворене в Будинок якості продукції місцевих підприємств. Нині в цьому храмі по черзі проводять богослужіння католики латинського і східного обрядів.
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ