Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн

РФ провела серію транскордонних атак України на початку конфлікту на Донбасі – дослідження

Із липня до вересня 2014 року з території РФ обстрілювали селища Колісниківка, Комишне, Юганівка, Мілове, Красна Талівка, Дмитрівка та Перемога, які розташовані в Луганській області, ідеться у звіті неурядової правозахисної організації Truth Hounds. Про це повідомив сайт "Гордон".

Росія провела серію транскордонних нападів на українські населені пункти і військові позиції на початку конфлікту на Донбасі, що можна частково розглядати як міжнародний збройний конфлікт. Про це йдеться у звіті неурядової правозахисної організації Truth Hounds, який опублікували на сайті International Partnership for Human Rights.

У звіті йдеться, що з липня до вересня 2014 року з території РФ із реактивних систем залпового вогню "Смерч", "Торнадо" і "Град" здійснювали обстріли селищ Колісниківка, Комишне, Юганівка, Мілове, Красна Талівка, Дмитрівка та Перемога, які розташовані в прикордонних районах Луганської області.

У деяких випадках спостерігали вилазки російський військових на територію України з використанням бронетранспортерів, вертольотів і безпілотників.

Завдяки моніторингу соцмереж правозахисники з'ясували, що у вказаний період РФ стягнула до ділянки кордону України в Луганській області війська з Курської, Московської і Нижньогородської областей.

Тимчасові табори і вихідні вогневі позиції збройні сили РФ розмістили у прикордонних селищах Маноцький, Патроновка і Дуби в Ростовській області, ідеться у звіті.

Для збирання інформації дослідники з вересня 2015 року до вересня 2017-го здійснили 24 польові місії в зоні конфлікту на Донбасі, відвідавши 39 населених пунктів та опитавши 297 свідків.

Усі задокументовані випадки передали прокурору Міжнародного кримінального суду в Гаазі 18 грудня 2017 року.

Презентацію звіту провели 22 лютого 2018 року в Києві.

Збройний конфлікт на сході України почався у квітні 2014 року. Бойові дії відбуваються між Збройними силами України та проросійськими бойовиками, які контролюють частину Донецької і Луганської областей.

Україна, США і низка інших держав обвинувачують Російську Федерацію у втручанні в конфлікт: використанні регулярних військ у бойових діях на боці бойовиків, постачанні їм зброї та фінансовій підтримці. Російське керівництво відкидає ці обвинувачення і стверджує, що РФ не є стороною протистояння.

Українська сторона неодноразово заявляла про затримання і загибель російських солдатів у зоні АТО. У відповідь у РФ стверджували, що на Донбасі воюють російські добровольці.

14 листопада 2016 року було опубліковано попередній звіт канцелярії Міжнародного кримінального суду щодо справи "Ситуація в Україні". У документі йдеться про те, що "ситуація на території Криму і Севастополя рівнозначна міжнародному збройному конфлікту між Україною і Російською Федерацією".

Після оприлюднення звіту РФ заявила про бажання вийти з Римського статуту Міжнародного кримінального суду, який вона підписала у вересні 2000 року, проте так і не ратифікувала.

4 грудня 2017 року прокуратура МКС занесла до своєї бази даних 1200 фактів імовірного скоєння злочинів на сході України.

gordonua.com

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ