Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Рішення про оплату пенсіонерів в транспорті незаконне - юристи

Рішення про оплату пенсіонерів в транспорті незаконне. Про це в коментарі Гал-інфо повідомили в юридичній компанії ТОВ "ЮКФ "Юридична ліга".

Як зазначили в "Юридичній лізі", постановою Кабінету міністрів України «Про безплатний проїзд пенсіонерів на транспорті загального користування» від 17 травня 1993 р. N 354 введено безплатний  проїзд для  пенсіонерів  за  віком  на міському пасажирському транспорті  загального  користування  (крім метрополітену і таксі) та приміських маршрутах.

При цьому постановою установлено, що право на безплатний проїзд надається за наявності  посвідчення  встановленого  зразка чи довідки, а в разі запровадження  автоматизованої  системи  обліку  оплати  проїзду - також   електронного  квитка,  який  зареєстрований  у  зазначеній системі і видається на безоплатній основі.

Дана постанова є чинною.

Окрім того, варто зазначити, що згідно відомостей з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, а також відомостей з інформаційного ресурсу Вікіпедія, Всеукраїнська асоціація автомобільних перевізників, яка прийняла рішення про установлення платного проїзду для пенсіонерів, є громадською організацією, тобто добровільне об'єднання суб'єктів підприємницької діяльності в галузі автомобільного транспорту, яка створена з метою координації та об'єднання зусиль учасників на захист їхніх економічних, виробничо-технічних та соціальних інтересів. Відтак, громадська організація не правомочна приймати рішення та будь-які нормативно-правові акти в сфері пасажирських перевезень, особливо таких, які б поширювали свою дію на велике коло осіб, зокрема, рішення про встановлення плати за проїзд пільгових категорій пасажирів в місті Львові.

Також Кодексом України про адміністративні правопорушення, зокрема статтею 133-1, передбачено відповідальність за безпідставну відмову від передбаченого законом пільгового перевезення громадян. Санкція даної статті передбачає відповідальність у вигляді накладення штрафу на водіїв транспортних засобів, громадян - суб'єктів підприємницької діяльності в розмірі восьми неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Нагадаємо, сьогодні в прес-службі Асоціації перевізників Львівщини заявили, що після 20 січня пенсіонери у Львові та області платитимуть за проїзд. Таке рішення автотранспортних підприємств регіону.

З 20 січня в пенсіонерів на Львівщині вимагатимуть сплати за проїзд

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ