Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Рішення суду щодо Бандери може стати зачіпкою для Януковича – Пітко

Рішення Донецького окружного адміністративного суду щодо визнання протиправним Указу колишнього Президента Віктора Ющенка про присвоєння лідеру ОУН Степану Бандері звання Героя України є абсолютно абсурдним і незаконним. У цьому переконаний депутат Львівської обласної ради, голова ЛОО партії „За Україну!” Ярослав Пітко, – повідомила прес-служба ЛОО „За Україну!”.

„Мотивація суду, що Бандера не був громадянином України – суцільний абсурд. За роки життя Бандери української держави де-юре - не було. Враховуючи хіба акт відновлення незалежної держави 30 червня. Відповідно, це не може бути підставою для відміни указу про присвоєння звання Героя. Інше питання, що можливо шукається спеціальна зачіпка для Президента. То це вже не що інше, як політична підставка, яка абсолютно не виправдає Януковича, якщо він піде на такий крок”, - наголосив Ярослав Пітко.

 

За його словами, якщо Янукович таки скасує присвоєння звання Героя України Бандері -  це може викликати не просто негативну реакцію, а й протести.

 

„Це буде один з перших антинаціональних кроків Президента”, - наголосив лідер обласного осередку партії „За Україну!”.

 

Довідка. Віце-прем'єр-міністр з гуманітарних питань Володимир Семиноженко вважає, що рішення Донецького окружного адміністративного суду від 2 квітня, яким визнано протиправним указ про присвоєння звання Героя України лідерові Організації українських націоналістів Степану Бандері, є підставою для скасування цього указу Віктора Ющенка.

 

За його словами, на підставі цього рішення суду президент Віктор Янукович може видати указ про скасування присвоєння Бандері звання Героя України.

 

Нагадаємо, що 2 квітня Донецький окружний адміністративний суд визнав протиправним і таким, що підлягає скасуванню, указ про присвоєння Бандері звання Героя України у зв'язку з тим, що Бандера не був громадянином України.

 

Спікер екс-президента Віктора Ющенка Ірина Ванникова днями дала зрозуміти, що це рішення буде оскаржене. Сам Віктор Ющенко закликав президента Віктора Януковича "усвідомити свою відповідальність і вжити всі передбачені законодавством можливості для запобігання перегляду рішень про увічнення українських героїв".

 

Ющенко, будучи президентом, присвоїв звання Героя України Бандері в січні.

 

5 березня Янукович, перебуваючи з візитом у Москві (Росія), заявив, що має намір визначитися з долею указів про присвоєння звань Героя України Бандері та головнокомандувачу Української повстанської армії Роману Шухевичу до 9 травня.

 

 

 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ