Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Здоров'я

Рівень материнської смертності в Україні знижується, але все ще залишається на високому рівні

Рівень материнської смертності в Україні знижується, але все ще залишається на високому рівні, - прес-служба МОЗ України.
Згідно з оціночними даними міжнародної міжсекторальної групи ООН з питань материнської смертності у 2015 році кількість материнських смертей в Україні склала 120 жінок віком від 15 до 49 років.

За офіційними даними ДЗ «Центр медичної статистики МОЗ України» абсолютні показники материнської смертності (розрахункові дані) складають 60 випадків у 2015 році. Ці дані не враховують тимчасово окупованої території Автономної Республіки Крим, міста Севастополя та частини зони проведення антитерористичної операції.

У розрахунку на 100 тисяч населення (за даними ООН) в Україні показник материнської смертності становить 24, у сусідній Польщі – 3, Чехії – 4, Великобританії – 9, Франції – 8, Іспанії – 5. Тому Україна справді є серед лідерів материнської смертності у Європі, але не у світі. Середній показник у світі становить – 216 материнських смертей на 100 тисяч населення.

За даними міжнародних організацій (ВООЗ, ЮНІСЕФ, Світовий банк, Фонд народонаселення ООН) за період з 1990 до 2015 рівень материнської смертності в Україні знизився на 47.8%. Якщо у 2015 році в Україні показник материнської смертності становив 24 на 100 тисяч населення, то у 2010 та 2005 роках 26 та 30 відповідно.

Разом з тим згідно з дослідженням ЮНІСЕФ рівень знання про небезпечні прояви під час вагітності в Україні є дуже низьким.

В Україні лише 23% жінок і чоловіків знають хоча б про три небезпечні симптоми під час вагітності, а про всі шість пам’ятають тільки 12% респондентів. У той же час, менше половини (45%) жінок звертаються до жіночої консультації до 11 тижня вагітності, і лише третина жінок відвідує курси вагітних.

Представництво Дитячого Фонду ООН (ЮНІСЕФ) в Україні разом із Міністерством охорони здоров’я України та за підтримки Швейцарської Конфедерації провели в березні цього року запустили національну кампанію “Щаслива вагітність”.

Її мета – збільшити знання жінок та їхніх близьких про небезпечні симптоми під час вагітності та спонукати вагітних вчасно звертатися до лікаря.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ