Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство  |  Здоров'я

Рівень радону в 26 школах Кіровоградщини дорівнює граничним показникам випромінювання для шахтарів

Рівень радону в 26 школах Кіровоградщини дорівнює граничним показникам випромінювання для шахтарів уранових копалень. Про це свідчать дослідження проведені Держсанепідслужби Кіровоградської області, інформує прес-служба МОЗ України.

Держсанепідслужба Кіровоградської області разом із ДУ "Інститут громадського здоров’я ім. О.М. Марзєєва НАМНУ", у 2012-2015 роках обстежила понад 1700 будівель, серед яких дошкільні та загальноосвітні навчальні заклади, лікарні, бібліотеки, адміністративні будівлі. 

Значні перевищення були зафіксовані у 346 з них. Критичні показники, які потребують негайних протирадонових заходів, виявлено у 26 навчальних закладах області. У приміщеннях шкіл Компаніївського, Бобринецького та Гайворонського районах зафіксовано критичну активність радону в повітрі, що у 20-46 разів перевищує нормовані граничні показники.

Тривалий вплив таких доз випромінювання на організм дитини значно підвищує імовірність захворювання на рак легенів та онкологічних захворювань крові. Перебування у таких приміщеннях загрожує захворюванням на рак легенів через 5-15 років.

«Ми розробили комплексну програму захисту населення від впливу іонізуючого випромінювання в регіоні. Там передбачили низку заходів боротьби з радоном. Але наразі не в усіх містах та районах області прийняли подібні регіональні програми», - зазначив Юрій Брюм, заступник директора ДУ «Кіровоградській обласний лабораторний центр Держсанепідслужби».

Додамо, що за 2014 рік у Кіровоградській області показник смертності становить 374.2 на 100 тисяч населення.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ