Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

Рівень схвалення кредитів онлайн за час карантину знизився на 15%

За час пандемії Covid-19 позичальникам стали схвалювати менше кредитів.

Як повідомляє сервіс crezu.com.ua, який допомагає в видачі кредитів онлайн цілодобово, в середньому, відсоток схвалення «просів» мінімум на 10%, а то і на 15% по ряду сегментів.

Директор фінансової компанії «ШвідкоГроші», Олександр Холод, заявив, що за час пандемії коронавируса істотно змінився процес оцінки позичальника. Особливо важко довелося новим клієнтам.

Чому українцям стало складніше отримати кредит?

За словами Холода, економічна криза тягне за собою посилення вимог до клієнтів. МФО та фінансові компанії підкручують скоринг, тому відсоток схвалень знижується.

Є кілька причин для посилення вимог до позичальників:

  1. Нестабільна економічна ситуація - невідомість, що буде далі.

  2. Відсутність у людей стабільного джерела доходу або запланованого доходу.

Як зазначив директор «ШвідкоГроші», подібна ситуація спостерігалася в березні 2020 року: для багатьох українців питання закриття мікропозики та кредитів втратило важливість серед інших проблем. Зокрема, люди в першу чергу витрачали гроші на речі першої необхідності: платили за житло, ліки та лікарів, продукти харчування.

У такій ситуації неминуче підвищується рівень прострочення. За час карантину він виріс практично вдвічі. Раніше відсоток неповернення знаходився на рівні 18%.

Розуміючи механізм кризи, багато компаній посилюють вимоги до позичальників. Фінансові компанії просто не бажають ризикувати. Якщо раніше, за рахунок прострочень, МФО отримували додатковий дохід, то в період пандемії в уряді спільно з НБУ пішли на безпрецедентні заходи - заборонили стягнення неустойок з позичальників за всіма споживчими кредитами. Тепер ряд фінансових компаній втратили дохід і вимушені обережніше підходити до видачі позик.

Олександр Холод виділяє два типи позичальників. Одні беруть всі кредити, які їм схвалить сервіс. Інші оформляють позику тільки в разі, якщо відчувають, що зможуть потягнути його. З початком пандемії люди стали серйозніше підходити до питання. Багато стали звертатися до сервісів онлайн кредитування, щоб взяти мікропозик онлайн. МФО видають позики без підтвердження доходів, без поручителів і з мінімальним комплектом документів.

Директор ШвідкоГроші підсумував, що найбільш важкими місяцями стали березень і квітень 2020 року. Зараз система скорингу знаходиться на рівні, близькому до докризового. Однак через пандемію компанія втратила в розвитку близько 7-8 місяців.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ