Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн

РІВНЕНЩИНА. ГАЛINFO. 31.06.2007. У центрі Рівного біля Свято-Воскресенського собору виявили старовинне кладовище

У центрі Рівного біля Свято-Воскресенського собору виявлено старовинне кладовище. Археологи «Охоронно-археологічної служби «Україна-Рівне» розробляючи ділянку площею 400 квадратних метрів біля Свято-Воскресенського храму та магазину «Будинок одягу» в центрі Рівного натрапили на поховання, точну дату якого наразі важко встановити. Як повідомив місцевим ЗМІ заступник начальника експедиції «Охоронно-археологічної служби «Україна-Рівне» Василь Чекурков предмети знайдені на місці поховання імовірніше належать до XIII-XIV століття, хоч археологи не виключають що захоронення є більш раннім.
«Кілька сторіч тому, сучасний центр Рівного був окраїною поселення. Поруч проходило русло річки. Чесно кажучи, ми не думали, що знайдемо на цій ділянці щось хоча б за XVIII століття. Проте, зафіксували споруду, яка відноситься до XVII-XVIII століть й підвальне приміщення будівлі. Поки що робити висновки рано, але ми думаємо, що це підошва пам’ятника Олександру III, який спонсорував будівництво Свято-Воскресенського собору та приїздив на його відкриття». Як говорить Чекурков, археологи проводячи розкопки виявили поховання жінок із немовлятами й окремі поховання молодих жінок. Приблизний середній вік жінок становить 28–30 років, а немовлята — тільки народжені. До такого висновку археологи дійшли вивчивши зуби похованих.
«До якого періоду відносяться поховання встановити важко, вони безінвентарні, судячи зі знахідки — це лише частина кладовища, деякі поховання дістали з-за меж досліджуваної ділянки», — говорить Василь Чекурков.
Зі слів археолога поховання були проведені за християнським обрядом. «Дитячі поховання, що виявили на ділянці, розміщені у південній частині. А у північній, що ближче до дороги, знайшли поховання із супроводжуючим інвентарем: ніж, кресало та предмет, схожий на кинджал чи ручку від меча. Зараз ці предмети вимочуємо. Вони можуть належати до XIII-XIV століття, а можливо й більш ранні. Коли зійде корозія зможемо сказати точніше, якщо предмети не будуть надто пошкодженими. Цікаво, що поховання проведені за християнським обрядом, на це зокрема вказують складені руки та положення тіла, воно орієнтоване на захід. До того ж, чоловіків і жінок ховали у різних частинах кладовища», -- зазначив він.
Наразі археологи з впевненістю можуть сказати що кладовище належить до доби середньовіччя, але наразі жодних згадок про нього в середньовічній літературі не виявлено. «Найдавніша карта Рівного, яка збереглася донині, датується II половиною XIX століття. На ній не вказано, що тут існувало кладовище, — підкреслив Василь Чекурков. — Кладовище діяло раніше, але через 100–150 років і у XVIII-XIX століттях тут почали будувати. Є підстави так говорити, бо знаходимо пошкоджені скелети».
Нагадаймо що нещодавно у центрі Рівного археологи "Охоронно-археологічної служби Україна-Рівне" поблизу органного залу Рівненської обласної філармонії 40 людських кістяків, кілька монет, датованих сімнадцятим століттям, і уламки кераміки, виготовленої ще в Бронзову еру. На цьому ж місці виявлені й залишки двох печей  часів Київської Русі й поховання, що датують XVІІ століттям.
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ