Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Роботодавці побоюються працевлаштовувати учасників бойових дій

Роботодавці побоюються працевлаштовувати учасників бойових дій, запитуючи, чи будуть ті стріляти, – психолог. Про це повідомили в прес-службі громадсько-політичного руху Валентина Наливайченка «Справедливість»

Представники громадських організацій, які займаються наданням різнопланової допомоги учасникам АТО та членам їхніх сімей зазначають, що багато роботодавців відмовляються від працевлаштування учасників бойових дій, оскільки вважають їх небезпечними.

Про це йшлося під час громадського обговорення стосовно проблем зайнятості учасників АТО, ініційованого Львівською обласною організацією громадсько-політичного руху Валентина Наливайченка «Справедливість».

«Роботодавці не охоче йдуть на контакт. І бійці кажуть, що з минулим в АТО важко знайти роботу. Зокрема, роботодавці запитують в учасників АТО, чи не будуть вони стріляти? Загалом на сьогодні працевлаштування – проблема номер один для учасників війни сході», – наголошує психолог Центру надання послуг учасникам бойових дій Тетяна Мохначова. Попри це, представники Центру докладають усіх зусиль, аби цю проблему вирішити, зокрема, через налагодження ефективного діалогу між роботодавцями та учасниками бойових дій.

За словами директора Львівського міського центру зайнятості Олега Рісного, проблема працевлаштування цієї категорії громадян є пріоритетною в їхній роботі. Зокрема, щосереди о 10.00 годині вони організовують зустрічі із учасниками Антитерористичної операції для обговорення питання стосовно їхнього працевлаштування. ДО участі в таких зустрічах також запрошують роботодавців та психологів.

За офіційною статистикою на обліку у Львівському міському центрі зайнятості перебувають 500 учасників АТО, яким присвоєно статус безробітних.

Водночас, як зазначила представник Львівського обласного центру зайнятості Оксана Іванчук, такі ж зустрічі із бійцями АТО відбуваються в кожному районі області. Кожен район має свій графік проведення зустрічей, про них можна довідатися безпосередньо на місцях – в районних центрах зайнятості.

Ще одна проблема, яка назріває в суспільстві, пов’язана із бійцями 6-ої хвилі мобілізації. Зокрема, за словами голови Громадська організації «Львівська обласна спілка соціального захисту бійців АТО та сімей загиблих» Богдани Сірків, роботодавці вимагають довідок у своїх працівників – учасників АТО, які би підтверджували, що вони і дотепер несуть службу на сході держави.

Ініціатор обговорення Петро Колодій переконаний, що доводити факт перебування працівника на війні – не права бійця, а обов’язок держави. «Не повинен захисник Української держави ставати заручником бюрократичної тяганини. Для цього в країні достатньо державних структур, які можуть та зобов’язані надавати таку інформацію для роботодавців», – наголосив він.

Учасник АТО, представник Державної служби України у справах ветеранів війни і учасників Антитерористичної операції Володимир Шамрай порушив ще одне питання, яке стосується необхідності створення груп самодопомоги, зокрема, для забезпечення ефективної реабілітації бійців в умовах миру.

Зважаючи на низку існуючих проблем, з якими зіштовхуються учасники АТО, Петро Колодій запропонував організувати на базі Львівського міського центру зайнятості наступну зустріч вже найближчим часом.

Водночас, він закликав учасників АТО, які зіштовхуються із подібними проблемами, звертатися в офіс громадсько-політичного руху Валентина Наливайченка «Справедливість». Контактний номер телефону: 0962773143.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ