Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Родичі загиблих у катастрофі порома "Естонія" вимагають компенсацію через 25 років з моменту трагедії

У Франції проходить судове слухання за позовом, поданим родичами загиблих в катастрофі порома "Естонія" в 1994 році. Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на AFP.

Аварія порома "Естонія" сталася вночі 28 вересня 1994 року, коли судно прямувало з Таллінна до Стокгольмп. На його борту було 989 осіб, з них загинуло 852 людини, врятовано 138 осіб, з них один помер пізніше у лікарні. Було знайдено лише 94 тіла загиблих.

Це - найбільша в Європі корабельна трагедія в мирний час. Глибина на місці затоплення порома становить 83 метри. Незабаром після аварії шведська влада виступила проти підняття судна і позначила цей район морською могилою, заборонивши будь-які дослідження уламків.

У 1997 році міжнародне розслідування дійшло висновку, що через шторм в морі відкрився висувний носовий козирок, через що вода потрапила на палубу з автомобілями, в результаті чого судно швидко затонуло.

Але ні німецький суднобудівник Meyer-Werft, ні французьке агентство Bureau Veritas, які визначили судно таким, що відповідає нормам, ніколи не були притягнуті до відповідальності за аварію.

Тепер, через майже 25 років, 1116 родичів загиблих та людей, які вижили, вимагають 40,8 мільйонів євро в якості компенсації від цих двох компаній.

Їх позов розглядається французьким судом у Нантеррі, передмісті Парижа, де базується компанія Bureau Veritas. Слухання триватиме два дні, в п'ятницю і понеділок. Суд вперше вирішить питання про відповідальність.

66-річна Елізабет Нільссон, яка втратила чоловіка в результаті трагедії і разом зі своїми двома синами є заявником, сказала, що сім'ї жертв неодноразово розчаровувалися, і не думають, що процес матиме позитивний результат.

"Оскільки Естонія ніколи належним чином не розслідувала, у мене також немає особливої ​​надії на це слухання", - сказала вона.

Родичі, які раніше вимагали нових незалежних розслідувань причин аварії, отримали компенсації від збанкрутілого в даний час естонського судновласника Estline.

Агентство відзначає, що в той час як більшість жертв, 501 загиблий, були шведами, слухання в п'ятницю не отримали ніякої уваги у засобах масової інформації в Швеції.

Один із шведів, якому вдалося вижити, 54-річний Кент Харстедт, який тепер є членом парламенту, сказав, що навіть не знав про проведення слухання.

Європейська Правда

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ