Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство  |  Здоров'я

Родини, де є хворі на туберкульоз, відмовляються обстежувати дітей – ГУОЗ ЛОДА

24 березня світова громадськість відзначатиме Всесвітній день боротьби з туберкульозом. Цій події була присвячена зустріч провідних фтизіатрів Львівщиниз представниками засобів масової інформації. Зустріч ініціювали Благодійний фонд «Салюс» та Головне управління охорони здоров’я ЛОДА,повідомила прес-служба управління.

У заході брали участь головний позаштатний фтизіатр ГУОЗ ЛОДА В. Новосільський, головний дитячий фтизіатр області Г. Мацех, лікар – епідеміолог обласної СЕС О. Пушкарьова, головний лікар обласної лікарні позалегеневого туберкульозу Н. Яремик.

За словами В. Новосільського, третина населення світу інфікована мікобактерією туберкульозу. У світі 60 млн. хворих, 3 млн. хворих помирає щорічно.

Україна займає 7 місце в Європі по поширеності захворювання. Її випереджають лише Росія, Грузія, Киргизстан, Молдова, Казахстан і Румунія.

Щогодини у нашій державі реєструють 4 нових хворих.

Найвища захворюваність, за словами головного фтизіатра області, спостерігається у Сихівському, Перемишлянському, Жидачівському, Миколаївському р-нах та м. Стрию. Найнижчі показники у Жовківському, Золочівському, Кам’янко-Бузькому і Яворівському районах.

Лікар – епідеміолог обласної СЕС О. Пушкарьова та головний дитячий фтизіатр області Г. Мацех висловили своє занепокоєння тим, що батьки масово відмовляються від туберкулінодіагностики дітей.

Через ці відмови половина дітей, які минулого року захворіли на туберкульоз, були з вогнищ захворювання. Тобто хтось у сім’ї був хворий, але батьки відмовлялись від обстежень дитини. Як наслідок, дитина потрапляла до лікарів вже з клінічними проявами і важкими формами туберкульозу.

У своєму виступі головний лікар обласної лікарні позалегеневого туберкульозу повідомила, що на кожних 10 хворих з туберкульозом легеньприпадає 1 виявлений хворийз позалегеневою формою туберкульозу.

Львівська обласна лікарняпозалегеневого туберкульозу – унікальний медичний заклад, єдиний в Україні. Тут діють чотири відділення: фтизіоурологічне,фтизіогінекологічне,фтизіоофтальмологічне та фтизіотерапевтичне.Минулого року у лікарні пролікувалось 1000 осіб: у 183-хбуло вперше виявлено позалегеневий туберкульоз.

Учасники семінару відзначили, що боротьба з туберкульозом можлива лише приконсолідації спільних зусиль місцевих органів влади, державних, благодійнихта громадських організацій.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ