Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Родзинкою святкування 150-річчя від Дня народження Івана Франка стане прем’єра кантати «Благодатна пора наступає»

Родзинкою літературно-мистецьких заходів, пов’язаних із святкуванням 150-річчя від Дня народження Івана Франка стане прем’єра кантати «Благодатна пора наступає», яка відкриє урочисту академію з нагоди свята у Львівському Оперному театрі, — повідомила сьогодні, 22 серпня, на прес-конференції начальник управління культури і туризму Львівської ОДА Галина Дорощук. Лібрето Василя Вовкуна, а музика Василя Камінського. В святковій академії ж братимуть участь, окрім знаних львівських колективів та виконавців, народні артисти України Володимир Гришко, Стефан П’ятничко, Марія Стеф’юк та тріо «Золоті ключі», у складі Героя України Ніни Матвієнко та народних артисток Валентини Ковальської і Марії Миколайчук.
 Особливою гордістю святкових заходів влада також вважає фотовиставку Василя Пилип’юка «Твоєму Генію — мій дар…» та презентацію фотоальбому «Завжди вчитель».
 Крім цього, численні заходи з нагоди святкування заплановані у приміщенні Львівського літературно-меморіального комплексу Івана Франка, в якому вперше за час його існування створюють літературну експозицію на основі документальних та фактологічних матеріалів з творчості Івана Франка.
 В рамках святкування відбуватиметься також багато розважальних культурно-мистецьких заходів, які орієнтовані в першу чергу на молодь. Зокрема, як зазначив помічник головного режисера святкових заходів Роман Береза, центром цих заходів стане рідне село Каменяра Нагуєвичі. Так, в Нагуєвичах буде створено кілька окремих сцен, на одній з яких буде конкурс бардової пісні на мотиви Івана Франка, на іншій виступатимуть відомі українські виконавці, які також виконуватимуть твори Каменяра, але вже у сучасній інтерпретації. Ввечері 27 серпня в Нагуєвичах будуть великі народні гуляння «Бойківська ватра», а крім цього, усе святкування супроводжуватимуть виставки творів народних майстрів, а також з ініціативи місцевих бджолярів відбудеться виставка найкращих сортів меду Бойківського краю.
 26-27-серпня, коли відбуватимуться основні урочистості, пов’язані із святкуванням 150-річчя від Дня народження Івана Франка, як наголосив голова Львівської ОДА Петро Олійник, святкові заходи не завершаться. Так, у вересні урочиста академія з нагоди ювілею Івана Франка відбудеться у Національній опері в Києві, а у Львові в цей час у Франковому університеті проходитиме науково-практична конференція, на яку з’їдуться усі найвідоміші вчені-франкознавці всього світу.
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ