Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура

Роман Мартин - наступна "жертва" театральних реформ Андрія Мацяка

Вчора, 5 серпня, стало відомо, що директор театру ім. Марії Заньковецької повідомив про припинення дії контракту провідного актора театру Романа Мартина.

На фото актор театру Марії Заньковецької Роман Мартин. Фото: Гал-інфо

Актору повідомляють про припинення дії контракту, але пропонують взяти участь у конкурсі на вакантну посаду, яка з'явиться після його звільнення з Театру. Однак, як зазначено в листі, який отримав актор, враховуючи його досвід роботи та перспективи Театру, дирекція не зможе забезпечити Романа Мартина роботою відповідно до його спеціальності та кваліфікації.

Нагадаємо, Роман Мартин, не перший актор, якого позбувся Андрій Мацяк після призначення на посаду генерального директора-художнього керівника, адже актори саме так трактують дії свого керівника.

Як розповідало Гал-інфо, першим з театру було звільнено Ярослава Кіргача.

"Я думаю, що дирекція у такий спосіб помстилась мені за те, що я, як член профспілки та член комісії по розробці колективно угоди, багато займаюся захистом людей на контрактах та ставлю дирекції незручні запитання. Ми виявили у її роботі багато зловживань. Так, дирекція самочинно нараховує надбавки та премії, а за законом має це робити разом із профспілкою. Я активно виступаю на стороні трудового колективу. Наша комісія виявила, що порушено декілька кримінальних справ. Також ми дізналися, що ще у 2014 році директор театру Андрій Мацяк подав на театр до суду за недоотримання зарплатні. Це у той час, коли ми йдемо у відпустки власним коштом, щоб підтримати театр", – розповідав Ярослав Кіргач у коментарі ZAXID.NET.

Офіційною ж причиною звільнення було озвучено завершення терміну контракту, відсутність перспективи росту, а також те, що актор не їздить на зустрічі з молоддю і "не читає їй вірші". 

Актори встали на захист колеги і провели ряд масштабних акцій, які жодним чином не вплинули на директора театру. І наступною жертвою став головний режисер театру Народний артист України Федір Стригун.

Стригуну 80 років, та він до переможного кінця захищатиме колектив театру Заньковецької

Не витримавши створених умов з театру звільнився і переїхав працювати до Франківського національного драмтеатру заслужений артист України Юрій Хвостенко.

Практично напередодні, 29 липня, Андрій Мацяк надіслав листа про припинення дії контракту заслуженому діячу мистецтв України Юрію Чекову.

Також Гал-інфо стало відомо, що театр полишила провідна артистка Анна Матійченко (залишила театр з особистих причин, - ред).

І ось вчора, коли вся Україна вшановувала пам’ять жертв Великого сталінського терору, Андрій Мацяк вирішив позбутись ще одного з акторів, який брав активну участь в протестах проти репресій акторів в театрі.

Роману Мартину, вже не зможуть закинути відсутність перспективи і неактивність, адже він разом з товаришами бере активну участь в мистецькому житті.  Практично напередодні актори завершили зйомки свого чергового короткометражного фільму “Сліпий випадок”, сюжет якого створений з розповідей незрячих. А один з попередніх короткометражних фільмів "Гамбіт", став Лауреатом фестивалю "Громадський проектор".

​Як повідомили джерела Гал-інфо, вже невдовзі завершуються контракти ще в ряду акторів, які не сприйняли звільнення товаришів по творчому цеху.

І на завершення наведемо уривок з інтерв'ю, яке дав Федір Стригун журналістам Гал-інфо в 2017 році.

"От це найголовніше, не треба принижуватись. Ми завжди перед кимось принижуємось. Як тільки в нас з’явився якийсь талановитий чоловік, то одразу: «Шевченко – так це просто український Пушкін». Ну причому тут Пушкін! Стус появився: «Це наш Єсенін». Та пішли ви нахрен зі своїм Єсніном!!! Є Василь Стус! А ми обов’язково до когось прив’язуємось. Люди добрі, я не кажу за гонор, бо кажуть, що гонор це гріх, але де ж достоїнство людське ? Поняття людські!", - Федрі Стригун.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ